„МОСТЪТ НА ГЛАГОЛИЦАТА”

„МОСТЪТ НА ГЛАГОЛИЦАТА”

Зам.-кметът Марин Захариев откри уникалната изложба „Мостът на глаголицата”, която е експонирана на надлеза до община Смолян. Преди това беше отслужен водосвет от свещеник Георги Атанасов от храм „Св.вмчк Георги Победоносец“. Участва и Църковният хор към храма с диригент Юлияна Атанасова.

Щастлив съм да открия днес тази забележителна изложба, когато честваме Светите равноапостоли и просветители Методий и Кирил. Благодаря на г-н Станишев, който ни направи съпричастни към красотата и уникалността на глаголицата.

Чрез тази изложба отдаваме заслужена почит към делото на светите братя и техните ученици, а също така тя е един поздрав към родните ни дейци на културата, учители, ученици и на всички, които влагат частица от себе си в този своеобразен духовен мост на българщината, каза при откриването Захариев.

Изложбата е наречена „Мостът на глаголицата”, защото чрез нея евангелските истини стигат до народната душа и до всяко българско сърце. Азбуката и славянската писменост се оказват онзи чуден мост към нашето бъдеще. Тя ни дава надежда, че народът и държавата ни, освен славно минало ще има и славно бъдеще, че българската книжовност и неповторимото ни културно наследство ще пребъдат, каза авторът на експозицията Любомир Станишев.

Основната и идея е с помощта на модерния дизайн да се популяризира глаголицата и нейното културно наследство. Акцентира се върху красотата и уникалността на глаголицата, която е напълно оригинална графична система, в която всяка буква отговаря на един звук, всяка буква има свое разпознаваемо име, защото звуковете се чуват, а буквите се назовават, поясни Станишев. В графичната система на глаголицата са залегнали три елемента със символно значение: кръст /символ на спасението/, кръг /символ на Божията вечност, защото Бог е без начало и без край / и триъгълник /символ на Светата Троица/. Така всяка буква от глаголицата освен че е невероятно красива като графика тя представлява и един неповторим, невидим духовен айсберг.

Най-старата глаголица се характеризира със заоблената форма на буквите. Наречена е българска, тъй като повечето паметници с подобна графика произхождат от българските земи.

Първоначалната глаголица е реконструирана по запазени паметници, един от който е „Азбучната молитва” на архиепископ Константин Преславски. ”Тя е стихотворна възхвала във формата на акростих, като началните букви на всеки стих, прочетени отгоре надолу, образуват първата славянска азбука – глаголицата. Текстът на „Азбучната молитва” е представен както на старобългарски език така и на съвременен български език, за да бъде разбрано съдържанието на текста, обясни още Станишев.

На откриването присъства и председателят на Общинския съвет Ангел Безергянов.

Любомир Станишев написа на над 200 души името им на глаголица.

Изложбата се реализира с помощта на община Смолян и е включена в Майските тържества.

Пресцентър на община Смолян

Вирни се горе