Момчиловци се включи в инициативата „Остави всичко и чети“

Момчиловци се включи в инициативата „Остави всичко и чети“

НЧ “Светлина 1925” с. Момчиловци, съвместно с децата от ДГ „Изворче", се включиха в международната инициатива – „Остави всичко и чети“ 2022 г. Малчуганите от детската градина, заедно със своите учителки, дойдоха в читалищната библиотека, за да отделят нужното време на четенето. Децата чуха историята на „Лястовичка и врабче", а след това разказаха любими свои приказки. „Отделeните минути за четене и разказване ни доставиха голямо удоволствие. Заедно си извадихме поуките от приказките, а накрая обобщихме, че когато човек чете, той е и по-грамотен“, разказа секретарят на читалището в Момчиловци Васка Мавродиева. По думите й децата са останали много доволни от посещението в читалищната библиотека и са си обещали още много съвместни инициативи.

Инициативата „Остави всичко друго и чети“ се организира в много страни по света на 12 април. В този ден всеки е поканен да отдели няколко минути да почете на спокойствие – без изисквания, без необходимост от обратна връзка, без препоръчани или задължителни книги. През 2022 г. фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация и фондация „Глобални библиотеки – България“ отправиха призив към всички да се включат в инициативата, като отделят 15 минути за четене.

В седмицата на „Детската книга и изкуства за деца" читалище „Светлина 1925“ в Момчиловци не спира с инициативите. Беше организирана и среща с малките читатели от 4 клас на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с. Момчиловци, с класен ръководител г-жа Кетева. Тази година децата трябва да завършат своите книжки, който са започнали да пишат в първи клас.

Вирни се горе