Момчиловци - Лятна академия - джаз и опера

Момчиловци - Лятна академия - джаз и опера

Един от центровете на автентичната родопската музика – Момчиловци отваря сцена и за джаз и опера. Лятна академия за музикален театър се провежда в родопското село, информира кметът Сийка Суркова. Концерт “Джаз под падащите звезди” ще звучи на 5 август в Норвежката къща в Момчиловци с участието на студенти и преподаватели от джаз програмата на академията. На 29 август ще се представят фрагменти от операта “Евридика” на Джулио Качини.

Лятната академия се организира от сдружение “Музей на българския музикален театър” и подкрепата на Кметство Момчиловци. Сред преподавателите е проф. Людмил Петков от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Участници в джаз обучението ще представят пред публиката на Момчиловци на 5 август творби, музицирани и репетирани по време на творческото ателие в родопското село.

Програмата на академията ще продължи с уъркшоп за оперно изкуство, а темата е “Евридика” на Джулио Качини. Фрагменти от операта, пресъздаваща мита за Орфей и Евридика, ще звучат в Момчиловци на 29 август.

Музикалния фон, който се създава от репетициите и обученията в Норвежката къща в Момчиловци в рамките на Лятната академия, носи ново очарование на атмосферата в туристическото село, според кмета Сийка Суркова. Съчетаването на неравноделните ритми с джаз не е странно за жителите на Момчиловци, тъй като съвременният джаз е изкушен от етно звучене, предаде БТА.

Вирни се горе