Могилица си пусна ски влек, деца и младежи карат без пари

Могилица си пусна ски влек, деца и младежи карат без пари

В село Могилица с много радост и веселие отбелязаха този уикенд пускането на ски влек, който деца и младежи ще ползват без пари.

„Днес бе специален ден в историята на Могилица, за мен и голяма част от жителите на горното поречие на река Арда, заради възобновяването на работата на ски влек с богата история, който за съжаление обаче не осъществяваше дейност през последните 11 години“, сподели в социалните мрежи младият учител Аделин Голев, пише "Марица".

Той започва работа на 15 септември м.г. в училището в съседното на Могилица село Арда. „Обещах да науча всички деца да карат ски. Днес старта на тази идея, стана състоятелен“, каза учителят.

Инициативата за възобновяването на работата на влека подел IT специалистът Цветан Росенов, който си работи от вкъщи, живеейки на село. Ски влекът бил купен и монтиран преди около две десетилетия от кметството с цел учениците от училището в Могилица да карат ски, но преди 11 години дейността му спира, няколко години след като училището в селото е затворено. След това ски влека е прибран и останал неизползваем.

„4-5 години поддържах влека безвъзмездно, но в един момент задачите ми станаха много и трябваше да го изоставя. Сега младежите решиха да го възстановят, не трябваха толкова пари, колкото работа. На доброволни начала с помощ от хора от селото се възстанови. Идеята ни е, понеже селата замират, а децата ни, макар да са родени в планината, не умеят да карат ски, поне минимални умения да имат. На Пампорово е скъпо за тях, затова се опитваме да създадем условия тук на място да карат ски, ако успеем да си плащаме тока“, каза Федя Рушанов, председател на местното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.

За спортуването на хлапетата от селото и съседните села и махали Аделин Голев осигурил ски от Пампорово и приятели, а Цветан Росенов се е заел да стопанисва и сервизира ски влека. Училището в село Арда е дало разрешение за ползването на ски влека.

Снимка: Марица бг

Вирни се горе