Младите „Светлопис"-ци ще изготвят фотоалбум с изявени личности от Смолян

Младите „Светлопис"-ци ще изготвят фотоалбум с изявени личности от Смолян

10 – 15 от най-изявените творци и обществени личности в Смолян ще бъдат включени във фотоизложба на младите таланти от клуб „Светлопис“. Идеята е заложена в един от проектите, по които работи Регионална библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян: „Клуб "Светлопис" - място за развитие на любителското фотографско изкуство в сърцето на Родопите”. „Искаме, заедно с децата, членове на клуба, да заснемем известни личности от нашия регион. Ще използваме няколко жанра - фотоочерк, фоторепортаж, фоторазказ. Те ще бъдат събрани във фотоалбуми, които ще представим в училищата в областта. С това, от една страна ще покажем дейността на децата във Фотоклуб „Светлопис“, а от друга – ще представим нашите съграждани, които със своя талант и неуморен труд популяризират родопския край“, каза Сашо Сарандалиев – ръководител на клуба към Библиотеката за Smolyannews.com.

saho

По проекта са предвидени още няколко изложби, които ще представят празници, традиции и обичаи и годишнини. Освен това ще бъде закупено оборудване и консумативи. „В библиотеката ние ще направим собствен център за печат на копията на фотосите за изложба. Това е много голям обучителен процес за учениците, защото те ще виждат как се случват нещата, ще откриват грешките си и ще ги поправяме заедно“, отбеляза още Сарандалиев.

Проектът се реализира в рамките на 16 месеца с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество”. Одобреният бюджет е на стойност 9 897,70 лв. от които 100% са осигурени от НФК. Направлението, в което ще се фокусират проектните дейности е възстановяването и устойчивото развитие на любителски фотоклуб „Светлопис”, създаден през 2020 г. към отдел „Изкуство” на библиотеката.

svetlo

Клуб „Светлопис“ към Регионална библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян е само на две години, но през него са минали над 100 деца - освен неговите редовни членове, които на този етап са около десетина, и всички онези млади фотографи, които са участвали в организираните ежегодни пленери. „В началото работата ни в Клуба беше много активна. След като дойде Ковид-вълната обаче и ни затвориха, огромното желание у децата поутихна. Благодарение на проекта на библиотеката към НФ „Култура“ и отпуснатите средства по него, ние ще имаме възможност не само да възстановим работата на Клуб „Светлопис“, а и да я надградим. Идеята е на клубно ниво учениците да се занимават с фотографското изкуство, да изучават тънкостите му, но и да изпитват удоволствие от тази дейност“, заяви ръководителят на Клуба Сашо Сарандалиев. Според него освен мерак, за да бъдеш добър фотограф е нужен и усет, талант, а и много знания и умения, защото и във фотографията, както във всяка друга професия, си има правила. Колкото и лесно да им се вижда на хората, фотографията не е само „щрак“... и в същото време без фотографията е немислимо да си представим живота и най-ценните и вълнуващи моменти, които ни се случват. „За съжаление, фотографията в България е смачкана. Факт е, че отношението към фотографията, като вид изкуство, е значително занижено“, обясни Сарандалиев. Днес той се е отдал на децата, които имат интерес към фотографското изкуство. На тях той иска да предаде основните уроци във фотографията, да им покаже основните стъпки и правила, защото колкото и да мислим, че фотографията е проста работа, тя определено не е за прости хора.

svetlo

Вирни се горе