МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ И СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ С НАЙ-ГОЛЯМ РИСК ОТ „ПРЕГРЯВАНЕ“

МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ И СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ С НАЙ-ГОЛЯМ РИСК ОТ „ПРЕГРЯВАНЕ“

Младите лекари и специализантите по медицина са сред най-изложените от риск от „прегряване“ на работа и развитие на т. нар. burnout синдром. Това съобщи проф. Весна Кесич от Университетския клиничен център на Сърбия през първия ден на 11-тия Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински Форум, провеждащ се в Пловдив. Тя изнесе данни от американско проучване сред 15 хиляди лекари в 29 специалности.

11-тият Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински форум се провежда в периода 08 - 11 септември 2022 г., в гр. Пловдив и гр. Смолян и събира над 60 водещи университетски лектори от Европа и света, видни представители на медицинските академични среди, ръководители на лечебни заведения, здравни мениджъри от България и чужбина.

Като причина за усещането за прегряване на работа лекарите посочват огромната си, излишна натовареност с бюрократични дейности и административни задачи, липсата на уважение от колегите и работодателите им, както и дългото работно време.

„Данните сочат, още, че при 60 - или повече часа седмично работа това води до 9 пъти по голям риск от бърнаут. Рискът ще се удвои, ако е часовете са 84 и повече седмично", каза още проф. Весна Кесич. И добави, че лекарите с този синдорм допускат грешки с дозите на лекарствата, трудно контактуват пълноценно с пациентите си, често страдат от безсъние.

„За съжаление нерядко се наблюдава и прекомерна употреба на хапчета, алкохол, тютюнопушене, дори могат да възникнат идеи за самоубийство“, съобщи още проф. Весна Кесич.

Най-засегнатите специалности от "прегряването" са анестезилозите, хирурзите, АГ - специалистите, педиатрите, вътрешните болести. А най-рядко от burnout синдром страдат невролозите.

Проф. Кесич изведе като приоритет нуждата от социални и личностни програми както на държавно ниво, така и в отделните лечебни заведения, които да идентифицират медиците с голям риск от развитие на подобни проблеми.

В рамките на деня се проведе и заседание на Борда на Югоизточно-Европейския Медицински Форум, на което бяха обсъдени и взети решения за награждаване в рамките на Конгреса на водещи медицински специалисти от България и Европа, както и на представители на националните и регионални медии у нас Научната програма от деня продължи с теми от областта на Кардиологията, Онкологията, Сексуалното и репродуктивно здраве.

11-тият Конгрес на Югоизточно-Европейския Медицински форум продължава и утре с участието на Мария Габриел - Европейски комисар по иновации, изследвания, култура, образованието и младежта и Александър Пулев – министър на иновациите и растежа.

А във фокуса на научната програма през втория ден на Конгреса ще бъде Кръглата маса, в рамките, на която президентът на Югоизточно-Европейския медицински форум, професор Андрей Кехайов, ще коментира националното и регионално здравеопазване в Югоизточна Европа.

Вирни се горе