Младежи от Смолян взеха участие в четвъртата среща по проект „AГOPA - Дeмoĸpaтични цeннocти и ĸyлтypa в Eвpoпa“

Младежи от Смолян взеха участие в четвъртата среща по проект „AГOPA - Дeмoĸpaтични цeннocти и ĸyлтypa в Eвpoпa“

На 04 и 05 май 2022 г. в гр. Атина, Гърция се проведе четвъртата среща в рамките на проект „AГOPA - Дeмoĸpaтични цeннocти и ĸyлтypa в Eвpoпa“, финансиран по програма „Европа за гражданите“. Припомняме, че Община Смолян е един от 5-те партньора по проекта заедно с Община Атиену, Кипър – водещ партньор; Община Санта Мария да Фейра, Португалия; Община Чинисело Балсамо, Италия и Институт за изследвания и обучение по европейски въпроси, Атина, Гърция.

Участие взеха младежи от ППМГ „Васил Левски“ – Мария Щилянова и Илияна Чаушева; ПГИ „Карл Маркс“ – Димитър Заимов и Таня Георгиева и СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Стефани Симеонова. Те бяха придружени от представители на Община Смолян.

Срещата беше насочена към структурния диалог между младежите и представители на местните власти и местните общности. В тази връзка беше организирано действие за симулация на пленарна сесия на Европейския парламент на тема "Европейска зелена сделка: оценка на новите възможности, заплахи и рискове за околната среда". Симулацията представляваше "ролева игра", по време на която младежите бяха поканени да обменят мнения, да преговарят и да достигнат съвместни решения в качеството на член на Европейския парламент с цел да разработят свои собствени идеи и да дадат предложения. Целта на симулацията бе да предостави на младите хора информация относно работните процеси и функционалността на Европейския парламент и институциите на ЕС като цяло, да повиши осведомеността на младежите относно европейското гражданство, както и да помогне за развиването на умения като работа в екип, участие в дебат и да ги провокира да изразяват позицията и мнението си открито, така че да бъдат чути.

Представителите на Община Смолян се включиха активно в дейностите и допринесоха за провеждането на полезна и информативна дискусия заедно с младежите от Кипър, Гърция, Италия и Португалия, като показаха гражданска позиция и познания по зададената тема. Четвъртата среща по проекта е заключителна по отношение на подготовката на общ документ от името на партньорите, който ще адресира идентифицирани важни за младежите теми и ще препоръча конкретни мерки и дейности. Предложенията ще бъдат представени на среща с депутати от Европейския парламент в Брюксел през м. юли 2022 година.

Проект "АГОРА-демократични ценности и култура в Европа" има за цел да насърчава европейското гражданство и да подобри условията за демократично участие на ниво Европейски съюз на младите хора чрез провеждане на дейности на т. нар. „структуриран диалог“.

Предстои официална среща в Брюксел през м. юли между представители на партньорите и евродепутати и заключителна среща в Атиену, Кипър.

Вирни се горе