Млад лекар започна работа в Спешно отделение на смолянската болница

 Млад лекар започна работа в Спешно отделение на смолянската болница

Д-р Гривнев: Спешната медицина представлява най-интересните пет минути от всяка една специалност

Д-р Васил Гривнев работи в Спешно отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ от 19 декември 2022 г. Специализирал е „Спешна медицина“ в УМБАЛ „Св. Георги“ гр. Пловдив, в УМБАЛСМ „Пирогов” гр. София и в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” гр. София. 35-годишният медик е завършил с отличие Медицинския университет в родния си град Пловдив. Бил е председател на Студентския съвет, съобщиха от МБАЛ Смолян.

Д-р Гривнев, с кое Ви привлече Смолян и защо избрахте да работите в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“?

Има сантиментална нотка в това мое решение. От една страна дядо ми е от кв. Райково, имам роднини тук и за мен това е връщане към корените, а от друга страна – много обичам планината и природата. В Смолян хората са много по-различни. Те са по-човечни, по-възпитани и се отнасят с уважение към лекарите – нещо което е забравено в големите градове. Стандартът, по който се работи в болницата е висок. МБАЛ – Смолян, обслужва голяма област с много население. Лекарите в болницата са с голям житейски и професионален опит, наясно са с новите тенденции в медицината.

Казахте, че пациентите в Смолян са по-възпитани, а здравословно – по-добре, или по-зле са от пловдивчани?

Наблюдава се известно забавяне в презентацията на пациентите със заболявания, на които може да се помогне на по-ранен етап. Затова, може би, трябва да се направи някаква информационна кампания в малките населени места в областта. Забелязвам, например, че пациентите с исхемични инсулти и инфаркти идват късно и няма възможност да се осъществи най-модерното лечение към момента и да им се помогне да се възстановят напълно в кратък срок.

През годините на специализация, когато се работили в УМБАЛ „Св. Георги“, кое е оставило ярък белег в съзнанието Ви?

Следвам принципа да не нося работата в къщи, но винаги, когато се случват позитивни неща, те трябва да бъдат показвани за пример. Истината е, че ние – лекарите, също сме хора. Помагаме на пациентите си, но не сме Господ и не можем да ги върнем от смъртта.

Защо решихте да специализирате „Спешна медицина“?

Това е едно странно стечение на обстоятелствата. Попаднах случайно в спешното отделение на УМБАЛ „Свети Георги” и останах там почти шест години. За мен спешната медицина представлява най-интересните пет минути от всяка една специалност. Тя е едно едно море от изключително разнообразни състояния и дори мои колеги – след 30 години трудов стаж, виждат нови неща. Освен това имаш възможност да спасиш човешки живот в рамките на минути. А какво по-хубаво от това, нали?

Вирни се горе