МК "Новото време" подадоха сигнал до Прокуратурата и ЦИК за нерегламентирано отваряне на помещението за съхранение на бюлетините

МК "Новото време" подадоха сигнал до Прокуратурата и ЦИК за нерегламентирано отваряне на помещението за съхранение на бюлетините

Местната коалиция “НОВОТО ВРЕМЕ” свика извънредна пресконференция днес, на която съобщи, за получен сигнал от член на ОИК -Смолян за съмнения за нерегламентирано отваряне на помещението за съхранение на бюлетините, отпечатани и доставени в община Смолян за провеждане на местните избори, насрочени за 27.10.2019г.

“Съгласно указанията те се охраняват със СОТ система и физическа охрана. По повод този сигнал проведохме среща с председателя и секретаря на ОИК-Смолян и се разбра следното: На 21.10.2019 г. около 18 часа председателят бил потърсен по телефона от лице на име Маргаритов, който е отговорник по охраната със СОТ на помещението, че има проблем с поставените датчици. На 22.10. 2019 г. около 10 часа въпросния Маргаритов и председателят на ОИК са разпечатали книжните лепенки на входната врата, влезли в помещението и извършили обследване на помещението и проверка на техническите средства. Едва към обяд председателя е помолил и други двама членове на ОИК- Елица Маринова и Златко Карамучев да се подпишат върху други книжни лепенки, които да бъдат сложени на помещението. Подписаните от двамата членове лепенки са поставени на входната врата на помещението”, каза на срещата с медиите кандидатът за кмет на НОВОТО ВРЕМЕ Кирил Хаджихристев.

“След този разговор ние с колегата Топов и адв. Марев проверихме на място състоянието на лепенките на вратата. Оказа се обаче, че преди помещението има коридор, където няма електричество, прозорец и светлина отникъде. Това не осигурява условия за физическа охрана. Вероятно и затова такава липсваше. Тук обаче стоят няколко въпроса: Къде и как е отразено в дневниците на МВР, че има технически проблем с поставената СОТ система в помещението?Защо писмено не са заявили, че е необходимо отваряне на помещението, за да извършат техническа проверка или ремонт? Защо само председателят на ОИК е присъствал при отваряне на помещението и е нарушил поставените в събота книжни лепенки с подписите на всички членове на ОИК? Тук е въпросът и относно организацията по съхранение на бюлетините”, заяви Хаджихристев и зачете част от Решение на ЦИК от 7.09.2019 г.: "Бюлетините за всяка община се съхраняват в определените от областния управител помещения, които могат да са на територията на съответната община. Помещенията се запечатват с ленти, подписани от всички членове, печат и удостоверяване за датата и часа на поставяне на лепенките.

От получаване на бюлетините до предаването на СИК отговорност носи кметът на съответната община".

Въпросът ми е, уведомен ли е кметът на общината, който носи тази отговорност, че има технически проблем с охраната по линия на СОТ в изборното помещение? Ако е уведомен, какво е направил за да създаде необходимата организация?, попита кандидатът за кмет Хаджихристев.

Интересн факт е също, че към момента на нашия разговор с ОИК липсва протокол съставен за отваряне на помещението с изборни книжа. Искам да ви запозная със заповед на кмета Мелемов от август 2019, с която назначава комисия по организационно техническа подготовка на изборите за общински съветници и кметове в състав председател Момчил Николов – секретар на община Смолян. Считаме, че Николов е компроментирана личност още от предишните избори. За същия имаме данни, че е извършил опит и за машинно гласуване и за гласуване с бюлетина, за което беше образувано досъдебно производство. Без значение какво е решението на съда считаме, че той е компроментирана личност и не може да води организационно-технническия щаб на Общината, посочи Кирил Хаджихристев.

“Ние сме пуснали жалба до Районна прокуратура Смолян и ЦИК преди около час с входящ номер и държим за пълна ревизия на книжата, които се съдържат в помещението, определено за това. В противен случай изразяваме съмнение, че още от сега е манипулиран вота на избирателите за настоящия избор”, заявиха от МК “Новото време”.

„Факт е, че има допуснато грубо нарушение по отношение на получаването, съхранението и опазването на изборните книжа. Най-грубото нарушение е в това, че председателят на ОИК г-н Велинов, еднолично без присъствие на други членове на ОИК е отворил това помещение. Независимо какъв е повода и какво е наложило това отваряне. Второто нарушение е, че от събота, когато са постъпили тези книжа, до вчера няма назначена физическа охрана“, заяви Филип Топов – кандидат за общински съветник от листата на „Новото време“. По думите му липсата на протокол не само за отварянето на помещението, а и за неговото затваряне, създава основателни съмнения какво са констатирали влизащите вътре лица г-н Велинов и Маргаритов, какъв е резултата от това обследване, има ли нарушаване на целостта по отношение на съхраняване на предизборните книжа. „Фрапантно е и това, че няма констатирано нарушение в дежурната част на дирекцията на МВР. Не на последно място е и това, че при самото отваряне и затваряне на помещението са присъствали само г-н Велинов – председател на ОИК от една политическа партия, и г-н Златко Карамучев – член на ОИК от правната дирекция на общината. Това е, което лично нас ни смущава и предизвика да сезираме както Районната прокуратура, така и ЦИК. Притеснително е, че остават само два дни за реакция. Това поражда основателни съмнения, да не кажа за умишлени действия, но по-скоро за една небрежност и създава смущения в хора, които са ангажирани с целия изборен процес“, добави адвокат Филип Топов.

Адвокат Димитър Марев – също кандидат за общински съветник от листата на „Новото време“ апелира да бъде извършена проверка и ревизия на съхраняващите се книжа. „Изборните книжа представляват ценни книги по смисъла на закона. Любопитен е факта дали това е волево действие, самостоятелно взето от страна на г-н Велинов и действително е получен някакъв сигнал или той е инструктиран да направи това нещо. Това трябва да се обследва. Ако органите на прокуратурата решат да направят задълбочено изследване на този факт, респективно поръчителя, ако има такъв, също следва да понесе отговорност. Апелирам за публичност и прозрачност. Недопустимо е такова грубо нарушение на закона“, категоричен беше адв. Марев. Според него г-жа Цекова, в качеството си на кмет носи отговорност за съхранението на изборните книжа. Следователно тя трябва да бъде уведомена за техническа неизправност, а не г-н Велинов. „Ако няма нередност, ние сме възпитани хора и ще поднесем нашите извинения, но досегашните действия водят единствено и само до опит за злоупотреби във всяко едно отношение“, каза още адвокат Димитър Марев.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Платена публикация

Вирни се горе