Митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. вмчкТеодор Стратилат”- кв. Долно Райково

Митрополит Николай възглави архиерейска св. Литургия в храм „Св. вмчкТеодор Стратилат”- кв. Долно Райково

На 8 февруари, когато Светата Православна Църква почита паметта на Св. вмчк Теодор Стратилат, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай посети енорията на едноименния храм в кв. Долно Райково, Смолянска духовна околия.Владиката възглави архиерейска света Литургия за празника на достолепната църква, която единствена в региона има два престола. В съслужение с архиерея бяха викарният епископ Висарион Смолянски, който е архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев- духовен надзорник, секретарят на Архиерейското наместничество в Смолян свещеноиконом Запрян Шиков,предстоятелят на храма протойерей Живко Желев,свещеници от околията и епархията, митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент, райковецът, протопсалт Георги Радев.

В празника молитвено участие взеха десетки енориаши и миряни от другите квартали на областния град, които бяха зарадвани от посещението на своя архипастир. Сред уважилите архиерейската св. Литургия бяха и Областният управител на Смолян г-н Захари Сираков, кметът г-н Николай Мелемов, зам.-кметът инж. Марияна Цекова, председателят на Общинския съвет г-н Димитър Кацаров, командирът на 101-ви алпийски полк подполковник Стефан Димов, общественици.

Всички бяха изпълнени с благоговение, че честват храбър воин великомъченик, който е техен бърз помощник и закрилник пред Всеподателя.Видимо развълнувани, изповядаха Символа на спасителната ни вяра и Господнята молитва „Отче наш”.

В края на литургията митрополит Николай се обърна към богомолния народ с празнично слово, в което припомни важни моменти от житието на св. Теодор Стратилат: „Светецът е роден в град Евхаита, живял в началото на ІV век, през времето на императорите Константин и Линикий.Той се прославил със своите добродетели, мъдрост, красота и храброст.Бил назначен за стратилат / воевода/ в град Ираклия, близо до Черно море и мнозина му повярвали и приели християнската вяра”, каза в словото си архиереят. Той акцентира върху мъченичеството на светеца, който се противопоставя на коварството на Линикий и с Божията сила изтърпява всички страдания и изтезания. В нощта, когато наближило времето на неговия подвиг, той дочул глас:”Дерзай, Теодоре, Аз съм с тебе!”

Митрополит Николай насърчи присъстващите да посещават Божия храм, да усилват вярата си, да надделяват над злото с любов и цитира откъс от Химнът на любовта от апостол Павел.Той изрази своето вълнение, че за първи път служи литургия в този достолепен храм и призова всички – светска власт, духовенство и миряни да обединят усилията си за основен ремонт и обновление.

Духовното събитие завърши с гръмко многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.Според стара традиция, всички присъстващи бяха нагостени с вкусно благословено ястие, дарено от църковното настоятелство и от енориаши при храма.

Сийка КЕТЕВА

Alternativtext

Alternative t

Alrnative text

Altrnative text

Alernative text

Вирни се горе