Министърът на културата Кръстю Кръстев в Смолян: Най-важното, което липсва в сектора на културата е единението

Министърът на културата Кръстю Кръстев в Смолян: Най-важното, което липсва в сектора на културата е единението

По време на посещението си в Смолян днес министърът на културата Кръстю Кръстев се срещна с кмета на Община Смолян и с представители на културните институти от региона в сградата на Община Смолян.

Една от ключовите обсъдени теми по време на срещата бе тази за статута на театъра в Смолян и желанието на актьорите той отново да стане държавен. Министър Кръстев посочи, че е много трудно тази сграда отново да се върне на държавата. Мелемов го информира, че на сесията, която предстоеше веднага след срещата, ще оттегли докладната си за създаване на Общински културен център, защото се е създало напрежение и културната общност е против.

В края на разговора кметът Мелемов благодари на министъра за ползотворния диалог и посочи, че Община Смолян се старае да е партньор на всяка една от културните институции.

След срещата с Мелемов, министър Кръстев проведе дискусия с представителите на културните институти в сградата на Община Смолян.

Отново бе поставен въпроса със статута на сградата на РДТ. Министърът отговори: „Казвам ви съвсем сериозно, много трудно тази сграда ще се върне на държавата. Тази сграда е на цял Смолян. Тази сграда е на културата на Смолян. Тази сграда се издържа от град Смолян. Стопанин е Община Смолян. Всеки има право ако тази сграда му върши работа да я ползва. Проблемът да се опитваме да я изземем само за функциите на театъра звучи малко грубичко“. Според него проблемът на смолянския театър е, че няма точно изработен регламент. Той се надява, че Общината и РДТ ще разпишат един точен и ясен договор, който регламентира взаимоотношенията и ползването на сградата. Министерство на културата ще направи всичко възможно този регламент да е удовлетворяващ за двете страни.

„За първи път в българската култура влизат такова количество пари. Нарастването за дейност е доста сериозно. Стои въпросът – готови ли сме не да усвоим парите, а да работим с тях. Това е големият въпрос, който стои пред нас. В този бюджет за първа година има и пари във всички сектори на културата за общинските културни институти. Трябва да докажем, че ние можем да работим подредено “, заяви министър Кръстев пред културните творци и дейци. Той добави, че основна цел на визитата му е да се запознае с проблемите по региони, което ще подпомогне местната и централната власт да си сътрудничат по-добре при осигуряването на необходимата подкрепа.

От името на читалищата секретарят на НЧ „Проф. д-р Асен Златаров“ Илия Годев повдигна темата за дигитализацията на съдържанието. „Ако това е приоритет - за модернизиране на читалищните дейности за осигуряване на по-широк достъп до публика, следва да се помисли за осигуряване на средства за закупуване на хардуер и обучение на служителите, за да се извърши дигитализация“, посочи Годев.

„Всяка година Министерството на културата е работило за това да има завишение на читалищния стандарт и да има допълнителни субсидирани бройки, защото сме създали този приоритет и работим по него. С 15,5 % е завишен стандартът за читалищата“, информира д.н. Силва Налбантян-Хачерян – директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ в Министерството на културата.

По-късно министър Кръстев се срещна и със Захари Сираков, областния управител на Смолян, с кметове на общини и с представители на РЕКИЦ - читалища в сградата на областната управа.

В срещите участваха началник кабинета на министъра Весела Щерева и директорите на дирекции в Министерството Елиянка Михайлова и Силва Хачерян.

Вирни се горе