Министър Цеков подписа 723 споразумения със 191 общини за финансиране на общински проекти

Министър Цеков подписа 723 споразумения със 191 общини за финансиране на общински проекти

С тези проекти правим скок, а не крачка в обновяването на населените места, каза регионалният министър

723 споразумения за 1,942 млрд. лв. със 191 общини са подписани от 13 февруари до днес от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Те са за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2024 г. От местните администрации са подадени общо 1290 заявления за финансиране на различни инвестиционни предложения. По 234 от тях са установени забележи, като са върнати за отстраняване от общините, а около 300 предстоят да се разгледат и подпишат от новото ръководство на МРРБ.

От одобрените и подписани двустранно споразумения най-голяма е сумата за ремонт на ВиК съоръжения – общо за 518 млн. лв. Следват проектите за ремонт на общински пътища, които са за 443 млн. лв., а за общински улици – 441 млн. лв. С други 201 млн. лв. ще бъдат реализирани проекти за благоустройствени дейности в селищата - ремонт на паркове, алеи, площади. 168 млн. лв. ще бъдат вложени в проекти за спортна инфраструктура. За ремонт на общински сгради са подписани заявления на стойност 154 млн. лв., а 16 млн. лв. ще отидат за др. обекти – подпорни стени, корекция на реки, дерета и др.

„Благодаря Ви, че подадохте проектите си навреме. Екипът в МРРБ работи извънредно, за да подпишем всички споразумения преди началото на строителния сезон, защото сега е времето да се работи. С осигуреното финансиране от националния бюджет общините ще направят скок, а не просто крачка в обновяването на населените места. Работете, не губете от хубавото време, за да може до края на есента да изпълните по-голяма част от едногодишните задания“, призова министър Андрей Цеков, който се срещна с повечето кметове на общини в страната, които подписаха в негово присъствие потвърдените споразумения. Министърът подчерта, че независимо от политическата ситуация няма как проектите да останат без финансиране, защото са заложени в бюджета на държавата.

Родопската община Баните ще разчита на 2,3 млн. лв. за ремонт на Народно читалище „Просвета1947“, изграждане на атрактивен маршрут за пешеходен и велосипеден туризъм – алея от с. Баните до язовирната стена на МВЕЦ „Баните“, обновяване на парково пространство и спортни площадки в с. Оряховец.

Община Борино получава близо 5 млн. лева за финансиране на общински проекти.

Както вече ви информирахме кметът на девин Здравко Иванов подписа споразумения с МРРБ за над 10 млн лв.

С инвестиции за осем проекта на стойност 10 млн.лева община Рудозем придобива все е по-хубав облик.

Припомняме, че проекти на стойност близо 15 млн.лв. ще бъдат финансирани от държавния бюджет и в община Мадан.

„Голямото ми притеснение е покрай средствата от националния бюджет общините да не се откажат от кандидатстването по европейските програми, които също в момента набират проектни предложения. Това не бива да се случва, защото европейските средства са също изключително важни за развитието на страната. Целта ни е да осигурим сериозен ресурс от национално, европейско и общинско финансиране, с което да влезем ударно в големите и малки населени места и да променим облика им. Така ще си върнем не само младите хора по регионите, но и работниците и ще привличам индустриални производства“, каза Цеков.

На срещите си с кметовете министър Цеков още веднъж изрази притеснението си, че може да се окаже, че няма достатъчно строителни фирми, които да изпълнят всички национални и общински обекти, които предстои да стартират в страната. Кметове потвърдиха този риск и отбелязаха, че освен глад за строители се очертава и недостиг на проектанти, които също са малко на брой у нас.

Вирни се горе