Министър Росен Христов: Соларни панели ще могат да се монтират и върху жилищни блокове

 Министър Росен Христов: Соларни панели ще могат да се монтират и върху жилищни блокове

Инициативата се подкрепя от Плана за възстановяване и устойчивост

Когато обаче кандидатът живее в блок, освен другите документи, той трябва да представи и копие от решение на общото събрание на собствениците, уточнява министърът на енергетиката

Монтирането на соларни панели за производство на ток и на слънчеви инсталации за подгряване на вода, което се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост за гражданите, ще може да се прави и в жилищни блокове, а не само в еднофамилни жилища.

Това е написал служебният енергиен министър Росен Христов в писмен отговор на въпрос на депутатката от ДПС Ализан Яхова, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Инвестицията "Подкрепа за енергия от възобновяеми енергийни източници за домакинствата" по плана се финансира с 240 млн. лв. и предоставя възможност за монтиране или на слънчеви колектори за подгряване на вода, или на слънчеви инсталации за производство на ток, но само за собствени нужди.

Когато обаче кандидатът живее в блок, освен другите документи, той трябва да представи и копие от решение на общото събрание на собствениците на жилища в сградата, на което съседите му да са се съгласили с мнозинство, не по-малко от 67%, е написал министърът.

По тази процедура по принцип могат да кандидатстват само физически лица, и то само за тяхно собствено жилище, което да е единствено и на този адрес да няма регистрирана фирма.

Освен това досега това жилище трябва да е отоплявано по неефективен начин - печка, котел или камина с твърди горива, когато се кандидатства за финансиране на слънчева инсталация за подгряване на вода.

Когато се кандидатства за инсталация за производство ток, допълнително условие е в жилището да е консумиран ток поне 6 месеца преди кандидатстването, т.е. жилището да не е току-що построено.

Вирни се горе