Министър Денков: Не предвиждаме промяна на ваканциите за учениците

 Министър Денков: Не предвиждаме промяна на ваканциите за учениците

Промяна във ваканциите на учениците не се предвижда, посочи министърът на образованието акад. Николай Денков в предаването „120 минути“ по bTV.

„Не предвиждаме промяна на ваканциите за учениците, тъй като имахме онлайн обучение през цялото време на епидемията. Усилията трябва да се насочат към компенсиране на пропуските и връщане в училище на тези деца, които отпаднаха“, заяви министърът.

„Междувременно заради неприсъственото обучение, както и миналата година, ще използваме до 2 седмици след края на учебната година“, посочи още той.

„Ние излязохме с една статистика, която показа, че нашите ученици имат доста по малко задължителни учебни часове, отколкото техните връстници в европейските страни. Най големи са разликите между 1 и 6 клас. Всъщност след това от 7 до 11 клас практически равни на техните връстници, 12 клас също е по кратък, но той си има специфика“, обясни министърът. По думите му министерството на образованието вече организира преглед на учебните програми и на учебниците, но той трябва да върви заедно и с една дискусия.

„Очакваме колкото може по бързо да отпаднат част от мерките“, коментира министърът на образованието и отбеляза, че няма проблем с доставката на тестове. Министърът каза, че вече в около 50 от 250 български общини няма тестване, защото в тях заболеваемостта е под 250 на 100 000 души.

Вирни се горе