Минималната заплата в Китай задмина българската

Минималната заплата в Китай задмина българската

Пекин повиши минималната работна заплата с малко повече от 20% за втори път през последната половин година, докато цените на храните и недвижимите имоти нарастват, а социалното разделение се засилва.

Минималната работна заплата в градовете ще достигне 1160 юана на 1 януари, след като беше повишена до 960 юана през юли. Така равнището на възнаграждението от близо 215 лв. става около 260 лв. или над нивото на минималното у нас, което е 240 лв.

Китай започна да повишава работната заплата тази година, след като поредица работни спорове и самоубийства на работници показаха нарастващото недоволство сред милионите нископлатени работници в страната. В същото време нараства безпокойството на потребителите и официалните лица от ръста на инфлацията, която надхвърли 5% през ноември за първи път от повече от 2 години.

Цените на храните се повишиха с близо 12% миналия месец, а недвижимите имоти продължават да поскъпват въпреки усилията на правителството. Високопоставените ръководители въвеждат нови политически лостове, за да обуздаят ръста на цените.

В събота централната банка повиши лихвения процент за втори път за по-малко от три месеца, припомня БГНЕС . Премиерът Вън Цзябао заяви, че правителството ще се справи с инфлацията и ръста на цените, като ги свали до “разумно равнище”.

Автор: Спас Стамболийски

Вирни се горе