Минералози от университет в Германия посетиха мините в Мадан

Минералози от университет в Германия посетиха мините в Мадан

Група минералози, преподаватели от университет в Германия, водени от проф. Филип Мачев бяха на посещение в ГОРУБСО – #Мадан и участък "Петровица", съобщиха от минното дружество. Напоследък се наблюдава засилен научен интерес от чужденци към нашите находища, коментира инж. Сергей Атанасов, изпълнителен директор на дружество, предаде кореспондентът на БТА Христина Георгиева. Според него маданските полиметални находища са уникални в световната минна практика и интересни по отношение генезис, произход и комбинация от минерали.

Германските специалисти са посетили находище „Петровица“, в което има всички типове минерализация. По света има големи находища, които са преобладаващо оловни, преобладаващо цинкови или преобладаващо сребърни, но нашите са комбинирани, допълни инж. Атанасов. Той обяснява, че в подземията на ГОРУБСО разнообразието от минерали е доста голямо и може би това предизвиква интереса на чужденците към тези находища. От рудата на дружеството се добива и сребро, а в рудничните концентрати са установени редки елементи като индий и галий. С напредването на технологиите в развитието на електромобилите, фотоволтаичните системи и др., нищо чудно на дневен ред да изскочат и нови видове метали, които се срещат в нашите находища, смята инж. Атанасов.

Освен научно-познавателния си характер, посещението създаде и предпоставка за обмяна на знания и опит между германските учени и техните български колеги, посочват от дружеството.

Вирни се горе