Милкана Йорданова, председател на сдружение "Планинско мляко": Изкупните цени на млякото са обидно ниски за фермерите

Милкана Йорданова, председател на сдружение "Планинско мляко": Изкупните цени на млякото са обидно ниски за фермерите

Изкупните цени на млякото са обидно ниски за фермерите, заяви за БТА Милкана Йорданова, председател на Националното сдружение "Планинско мляко" и съсобственик на мандра в с. Смилян. Според нея е необходимо да се въведе регулация на основни хранителни стоки в частта за ДДС и търговските надценки за тях, така че производителите на суровини да получат по-справедливо заплащане за продуктите си. Млекопроизводителите в планинските райони като Смолян са в много по-сложна ситуация около проблемите на сектора при продължаващата инфлация, коментира председателят на "Планинско мляко".

Литър мляко вече се изкупува в района на Смилян около 1,30 лв., но и тази стойност е по-ниска от реалната цена, обяснява Милкана Йорданова. Тя смята, че в подобна сложна пазарна ситуация с нарастващи цени и поскъпване на разходите на фермерите, би било нормално държавата да регламентира пределна стойност на надценките, които се формират по пътя от мандрата до щанда в магазина. В определени европейски държави млечните продукти се облагат с ДДС около 6-9 процента, докато в България данъкът е 20 на сто, обяснява Йорданова. От 25 до 35 на сто от крайната цена на млечния продукт остава за търговците по веригата. Следейки цената на някои от марките сирене, достигаща 44 лв. за килограм, остава въпросителната къде в тази стойност е трудът на животновъдите, чиято суровина се изкупува 1 – 1,30 лв., по-евтино дори от минерална вода, пита риторично Милкана Йорданова.

Изчислявайки как се формира цената на килограм кашкавал, струващ в повечето магазини 33.33 лева, председателят на "Планинско мляко" приспада от крайната стойност 5,56 лв. за ДДС и 8,44 лв. за търговски надценки. Доставната цена, с която мандрата продава продукта на търговците е 19,33 лв. В нея се включват стойността на 10 литра мляко, вложени в продукта – 13 лв. Остават 6,33 лв. за всички производствени разходи на млекопреработвателя - заплати, ток, вода, дистрибуция, данъци, амортизация и др.

Според Милкана Йорданова българските производители трудно могат да бъдат конкурентни и на фона на доставяните от европейски държави полуфабрикати за млечни изделия, с които работят редица от големите млекопреработващи предприятия. Тези полуфабрикати като продукта калиата, който се влага в някои кашкавали, са произведени от фермери в държави с по-високи субсидии, твърдят от "Планинско мляко".

Вирни се горе