Мика Зайкова: Ще страдаме от неправилни политики. Правителството дава пари без смисъл

Мика Зайкова: Ще страдаме от неправилни политики. Правителството дава пари без смисъл

Ръстът на храните за една година е 33 процента, а ръстът на доходите е на половина. Това каза по БТВ икономистът Мика Зайкова.

При средна работна заплата се оказва, че за едно семейство с едно дете и двама работещи, ще трябва да си допълват със 115 лева, а не с 66 лева, както се твърди. не стигат двете брутни средни работни заплати. За семейство с трима души и едно дете трябват 2945 лева.

И да спре войната, светът е разделен на две. Ресурсите са оттатък желязната завеса. Ембаргото в САЩ е от 22 април. До 22 април те трупат запаси. А карат Европа да спре веднага.

Ние в Европа решихме, че няма да се занимаваме със земеделие, които продукти можем да си ги купим от други страни. И светът се раздели. Украйна и Русия снабдяват с хляб света. Горивата са в Русия. Ние ще страдаме от неправилна политика.

В момента агнешкото месо струва 27 лева. Ще си купиш два килограма сурово месо и един козунак. Това е за 70 лева, които дават на пенсионерите. Един козунак струва между 11 и 13 лева на фурната. Ще ти останат три лева да отидеш на черква и да си платиш свещички.

Мерки на правителството са проинфранционни. Ти даваш пари без смисъл. Тези пари трябва да се изработят. А БВП ще е два процента за тази година. Това означава, че не могат да се вдигнат и спечелят заплати по редовния начин. Но бюджетът не е бездънен.

Вирни се горе