Михал Камбарев: "За Рудозем-Ксанти ви обещавам, че няма да спрем, докато не стане реалност"

Михал Камбарев: "За Рудозем-Ксанти ви обещавам, че няма да спрем, докато не стане реалност"

Народният представител от ПП-ДБ Михал Камбарев проведе работна реща с новоизбрания областен управител (префект) на област Източна Македония и Тракия в Гърция – Топсидис и неговия съветник Марина Павлиду. "Вчера бях на среща с новоизбрания областен управител (префект) на област Източна Македония и Тракия в Гърция - Топсидис и неговия съветник Марина Павлиду. Целта на срещата беше да се запознаем, да поздравим новата управа, както и да повдигнем няколко наболели проблема за област Смолян, а именно:

  • вечната тема ГКПП Рудозем - Ксанти

  • уширение на трасето от гръцка страна Златоград - Термес

  • новия програмен период на транс-граничното сътрудничество

Топсидис е диалогичен човек. Съветникът му Марина Павлиду е дъщеря на Георгиос Павлидис - бивш областен управител на Ксанти, благодарение на когото се отвори ГКПП Златоград - Термес и се проектира ГКПП Рудозем - Ксанти, посочва народният представител от ПП-ДБ Михал Камбарев. Няма да разкривам подробности от разговорите, за да не компрометирам последващи преговори. Важното, което мога да споделя е следното:

  • България и Гърция работят усилено по няколко големи проекта, заради което двете правителства са в постоянна комуникация на най-високо ниво. При всяка визита на Денков, Асен Василев и други министри в Гърция, се работи и за ГКПП-тата в област Смолян.

  • По време на срещата ми с Топсидис, начертахме следващи стъпки, които се надявам да доведат до решаване на казуса с ГКПП Рудозем - Ксанти, както и други нерешени проблеми за двете области (Смолян и Ксанти).

"Знам, че темата ГКПП Рудозем - Ксанти се използва постоянно от политиците в България. С медицинските хеликоптери, Шенген и много други затлачени казуси показахме, че можем да довеждаме нещата до успешен край. За Рудозем-Ксанти ви обещавам единствено, че няма да спрем, докато не стане реалност (целта е тази година). В допълнение, бях избран за член на парламентарната група за приятелство България-Гърция, с което гласът на България и област Смолян ще се чува още по-силно. Паралелно на всичко случващо се, Даниел Лорер започна инициатива с гръцки и румънски евродепутати по "балкански Шенген" (да направим пътуването между България, Гърция и Румъния без граници). Идните дни ще споделя с областния на Смолян, както и с останалите Народни представители от региона за срещата, за да търсим варианти за общ фронт по темата", написа Камбарев.

Вирни се горе