Михал Камбарев: Кметовете на ГЕРБ имитират загриженост за цената на водата в Смолянско, това е актьорска игра, заслужаваща аплодисменти

Михал Камбарев: Кметовете на ГЕРБ имитират загриженост  за цената на водата в Смолянско, това е актьорска игра, заслужаваща аплодисменти

Като актьорска игра и предизборен пиар определя предприетите стъпки от страна на кметове на ГЕРБ в област Смолян, относно поскъпването на цената на кубик вода в региона, депутатът от 47 – то и 48 – то Народно събрание Михал Камбарев.

„Кметовете на Смолян, Доспат и Златоград, съответно Николай Мелемов, Елин Радев и Мирослав Янчев имитират сериозна „загриженост“, относно повишаване цената на водата, но бих казал, че това е като „след дъжд качулка“. Очевидно са подходили към проблема пренебрежително и сега се опитват да заблудят жителите на областта, че едва ли не се опитват да променят нещата, но фактите ги опровергават“, коментира Камбарев.

Той и екипът на „Продължаваме промяната“ в Смолян, разпространиха видео в социалните мрежи, с което се опитват да обяснят на хората, как се е стигнало до скока на цената и как местните управляващи са „проспали“ момента да възразят срещу това, а сега се опитват да манипулират населението, на което гледат само като електорат.

„Мелемов заяви, че обжалва решенето на КЕВР пред Административен съд – София. Радев е започнал да обикаля от врата на врата, за да събира подписка срещу новите цени на водата. Дори чуваме, че се опитва да настройва хората срещу директора на ВиК -Доспат, който го уличи в това, че от 5 години не е плащал вода на бетоновия възел. Янчев постъпва най-коректно, като се опита да даде решение на проблема, чрез отпадане на ДДС за водата. Всички те обаче знаят, че хвърлят прах в очите на хората, тъй като всички срокове и начини за обжалване са изтекли. Подписката на Радев няма да послужи за нищо, освен за ролята му на "спасител". Известно е, че и няма как държавата да премахне ДДС на водата в цяла България“, обосновават се от „Продължаваме промяната“ в Смолян.

Според тях, в „хора“ на кметовете на ГЕРБ, в последните дни се включил и кметът на девинското село Осиково Велин Палигоров, който е цитиран от няколко медии, че в населеното място обявяват гражданско неподчинение и няма да плащат вода. Селския управник, който също е избран с листата на ГЕРБ и най-вероятно е присъствал на партийното събрание, на което е наредено да се имитира дейност по темата, предполагат още от екипа на „Продължаваме промяната“ в родопския град.

„Всяка област в България има ВиК организация, която на всеки пет години изготвят бизнес план, с който се определя цената на водата за всички жители на областта. За да бъде приет той и съответно да се определи цената на кубик вода, всеки общински кмет изготвя докладна записка, въз основа на плана и го предлага за разглеждане пред местните общински съвети. Съответно местните органи вземат решение – одобряват или не бизнес плана. Излъчва се представител от съответната община, който да участва в заседанието на Асоциацията по ВиК на областта и да изрази волята на съветниците по места. В нашия случай, „За“ скока на цената са гласували общините Баните, Девин, Златоград, Мадан, Неделино и Чепеларе. Смолян не гласува, тъй като не успява да събере кворум за заседание на ОбС. Борино, Доспат и Рудозем, въобще не присъстват на заседанието“, разяснява Камбарев.

От екипа на „Продължаваме промяната“ в Смолян, призовават кметовете да поемат своята отговорност пред хората и да спрат с популизма.

Вирни се горе