Михал Камбарев: Какво свършихме за България тази седмица

Михал Камбарев: Какво свършихме за България тази седмица

Уважаеми родопчани,

За поредна седмица споделям с вас част от по-важното, което успяхме да свършим за нашата държава през изминалите седем дни:

100% държавно покритие на инвитро процедурите

Над 200 000 българи искат, но не могат да имат деца по естествен път.

Благодарение на усилията на Йорданка Костадинова за повече родени деца в България и подкрепата на Асен Василев, 100% от разходите за всички инвитро процедури в страната са предвидени в проектобюджет 2023.

Държавата ще се включи в търсенето на нефт и газ в Черно море

България ще може да стане акционер с 20% собственост в консорциум с ОМВ и ТОТАЛ в търсене на нефт и газ в Черно море. След вземането на това решение и при намиране на нефт и газ, ще започнем сами да добиваме ценните ресурси от Черно море.

Прекратихме концесията на Лукойл на "Росенец" и взехме контрола обратно в ръцете на държавата

Само за три дни парламентът успя да разгледа и приеме окончателно в петък предложението на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС за ускорено прекратяване на 35-годишния концесионен договор на държавата с "Лукойл" за ползване на концесия на нефтеното пристанище "Росенец".

Подкрепа за българските спортисти, които прославят родината ни

Нова програма за подкрепа на елитния юношески и младежки спорт беше централна тема в разговора между министър-председателя акад. Николай Денков, българския баскетболист от световна величина Александър Везенков и министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. Целта е да се помогне на спортистите на възраст между 18 г. и 23 г., когато се осъществява преходът между юношеския и младежкия спорт. Този период е ключов, за да може добрите резултати, които тогава младите ни надежди постигат, да бъдат продължени в елитния спорт.

Спасихме Пловдивския панаир

Министърът на икономиката заведе дело и спря вписването на апортираните от Община Варна акции от Международен панаир Пловдив в "Пълдин туринвест".

Пловдивският панаир е управляван неефективно. Защитихме обществения интерес и собствеността на държавата.

Министър Богданов е поискал още акциите на Пловдивския панаир отново да станат собственост на държавата, а апортирането им в дружеството "Пълдин туринвест" да бъде отменено.

Осъдихме Мелемов

За пореден път община Смолян ни предостави непълна информация по предварително зададени въпроси. Съдът се произнесе в наша полза, с което стана ясно, че:

Върху Община Смолян години наред не е бил упражняван контрол от одитен комитет!

Кметът на Смолян се опита да скрие, че контрол НЯМА!

"B cъoтвeтcтвиe c нaциoнaлнитe зaĸoнoдaтeлни изиcĸвaния, ĸъм вcяĸa oбщинa, c изгpaдeнo звeнo зa вътpeшeн oдит, зaдължитeлнo cлeдвa дa ce cъздaвaт oдитни ĸoмитeти, cъcтoящи ce oт вътpeшни и външни oдитopи. Teзи ĸoмитeти имaт peдицa oтгoвopнocти, вĸлючитeлнo нaблюдeниe нa финaнcoвoтo cъcтoяниe нa oбщинaтa, нaблюдeниe нa yпpaвлeниeтo нa pиcĸa и финaнcoвoтo oтчитaнe."

Такова звено в Смолян не е било създадено!

Дали умишлено са искали да няма контрол, за да:

  • се продаде земя, която струва над 1 млн. лв. за под 300 000 лв.?

  • се продаде Стоматологията в Смолян?

  • се закупи терен за гробища на завишена цена след препродажба и схема?

  • се разпродават общински апартаменти на занижени цени на близки до ръководството?

  • се подпише поредният загробващ договор с "Титан:?

Звучи абсурдно?

Звучи невероятно?

Трагично е! Защото това са само част от схемите за период по-кратък от 2 години. ГЕРБ са на власт от 12 години в Смолян.

Вече знаем защо комисия за постоянен финансов одит (одитен комитет) не е била създадена и защо се опитаха да скрият този факт от нас!

МРРБ спря обществени поръчки на АПИ за ремонт и поддръжка на пътищата за 4 млрд. лв.

Приключил е назначеният от министър Андрей Цеков одит на тръжните процедури. И по 8-те обявени обществени поръчки за възлагане на нови договори за текущ ремонт и поддръжка са установени ограничителни критерии и изисквания, чрез които се създават предпоставки за незаконосъобразно, непрозрачно и неефективно разходване на публични средства.

Към момента спешно се подготвят нови правила, по които ще бъдат възложени нови обществени поръчки, така че да няма забавяне на дейностите. Целта е тръжните процедури да се проведат по прозрачни критерии, в ситуация на реална конкуренция и в защита на обществения интерес.

Приехме Закона за защита от домашно насилие

Сред ключовите промени е прилагане на забрана за всякакъв контакт на насилника с пострадалия от домашно насилие - изключени са връзките по телефон, имейл, обикновена поща и всякакви други средства за комуникация.

За първи път ще се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие към Министерски съвет, който ще изгради и поддържа Национална информационна система за случаите на домашно насилие. Това ще спомогне за изграждането на адекватни политики за справяне с този тежък обществен проблем.

Избрахме шеф на БНБ

Миналата седмица ви споделих, че проведохме изслушване по темата. Поет е ангажимент да се работи за плавно въвеждане на Еврото с буферен период, в който ще може да се плаща и в евро, и в лева – по избор на потребителя. Цените ще са обявени и в лева, и в евро. Когато месеци наред можете да виждате цените в евро и в лева, при преминаване към евро ще можем ясно да видим, ако търговците се опитват да спекулират.

В допълнение, за да осигурим плавно приемане на еврото, Андрей Гюров от парламентарната група на ПП ще оглави ресора по въвеждане на еврото.

Възможност за създаване на ново дружество в търговския закон

Чрез промени в Търговския закон създадохме възможност за създаване на ново дружество освен ЕТ, ООД, ЕООД, АД и други.

Новото дружество е ДПК – дружество с променлив капитал.

В европейските държави отдавна има такъв тип дружество.

Защо и на кого е нужно?

Този тип дружество се използва от новосъздадени технологични компании.

Проблемът, който тези компании имат, е че при създаването си не разполагат с голям финансов ресурс, докато кадрите, заети в тези индустрии, са високоплатени. Проблемът в останалата част от света е решен именно чрез дружество с променлив капитал. В него фирмите могат да предложат на работниците процент от фирмата, с което договарят по-ниски заплати с идеята работниците да имат дял от компанията, който при продажба да осигури висока доходност.

Пример: ИТ компания работи по иновативен продукт. Нуждае се от кадри, на които заплатата е 7-8-10 хиляди лева. Фирмата не може да си позволи подобни заплати, заради което предлага на работниците 4-5 хиляди лева заплата и процент от компанията. След време, когато тази компания се продаде, тези проценти струват много пари, които отиват обратно при работниците.

НОВ Координационен механизъм за борба срещу вноса и разпространението на наркотици в България

Министерският съвет ще създаде Координационен механизъм за борба срещу вноса и разпространението на наркотици в България, обяви премиерът акад. Николай Денков преди началото на редовното правителствено заседание. Новият Координационен механизъм ще допълва работата на Националния съвет по наркотични вещества, като фокусът на дейността му ще бъде върху големите вносители и разпространители.

Благодаря ви, че отделихте време да се запознаете със събитията в парламента от тази седмица. Надявам се да съм бил полезен.

Ваш народен представител,

Михал Камбарев

Пресцентър ПП

Вирни се горе