Михал Камбарев и Костас Куртидис обсъждат предсрочно отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти

Михал Камбарев и Костас Куртидис обсъждат предсрочно отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти

Според тях съществува възможност пунктът да бъде отворен за туристически трафик още този септември

След като Михал Камбарев и колегите му от област Смолян успяха с общи усилия да отворят ГКПП Златоград – Термес, на дневен ред идва ГКПП Рудозем – Ксанти.

Този вторник народният представител проведе работна среща с Костас Куртидис - заместник-префект на Източна Македония и Тракия, отговорен за област Ксанти. Срещата продължи над пет часа и бе посветена изцяло на възможността за предсрочно отваряне на ГКПП Рудозем-Ксанти за лекотоварен трафик.

Цялостното изграждане от гръцка страна на новия довеждащ път до граничния пункт се предвижда да завърши не по-рано от края на 2023г. Именно с пълното завършване на пътя към момента се свързва и отварянето на ГКПП край гр. Рудозем.

Целта на визитата на Камбарев и екипа му бе да обсъдят с #Гърция евентуални варианти за влизане на ГКПП Рудозем-Ксанти в експлоатация преди пълното изграждане на пътя. Подобно решение би изисквало временно насочване на трафика през съществуващ път за леки автомобили между селата Димарио и Меливия. Характеристиките му не позволяват преминаване на товарни автомобили, но все пак биха направили възможно обслужването на туристическия трафик.

От посещението на Камбарев в съседната държава стана ясно, че в най-напреднал етап на изграждане е лотът, свързващ гръцкото село Димарио със самия пункт. Очаква се той да бъде завършен в края на септември тази година. Михал Камбарев и Костас Куртидис съвместно посетиха участъка от Димарио до пункта и обсъдиха и с представители на строителната фирма прогреса в изграждането му.

rudozem

По всичко личи, че поставеният срок за завършването на участъка до септември 2022 г. ще бъде спазен. Ето защо заместник-префектът и Камбарев са единодушни, че е технически възможно и реалистично пунктът да бъде отворен за преминаващи леки автомобили с туристическа цел още тази есен.

Имайки предвид, че подобен сценарий не е обсъждан на междуправителствено ниво до момента, Камбарев и Куртидис декларираха, че ще инициират дискусия между министър-председателя на България и този на Гърция, относно предсрочното отваряне на ГКПП #Рудозем-Ксанти.

most

Михал Камбарев няма съмнение, че отборът на Продължаваме Промяната #Смолян, областния управител Емил Хумчев и народния представител Зарко Маринов ще помагат по всички възможни начини, за да постигнат още една победа, която десетилетия не е била осъществена.

Сега, важно е Камбарев и Куртидис да повдигнат въпроса пред министър-председателите на двете държави и да успеят да защитят тезата, че отваряне на ГКПП Рудозем – Ксанти е възможно и трябва да се случи тази есен.

Пресцентър на ПП

Вирни се горе