Михал Камбарев: Ето какво се случи тази седмица в парламента

Михал Камбарев: Ето какво се случи тази седмица в парламента

Михал Камбарев: Ето какво се случи тази седмица в парламента

Уважаеми родопчани,

В качеството ми на ваш представител в Народно събрание, споделям част от по-важното, което успяхме да свършим тази седмица.

  1. От 10 на 15 кубика дърва за огрев на първо четене

Законопроектът, внесен от три групи народни представители (ДПС, БСП, ПП-ДБ), беше разгледан на първо четене. Всеки бърза да си припише заслугата. Инициативата беше подета от ДПС. Първото предложение на ДПС не беше добро и беше отхвърлено. Направи се второ предложение, внесено от три групи. Област Смолян има вносител в мое лице на този законопроект. Справка – графа вносители от официалния сайт на Народно събрание: https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/164956

Предстои второ гласуване на законопроекта идната седмица.

  1. 15 млн. лв. оборотен кредит за ВиК-Смолян

След среща с Министъра на Регионалното развитие и благоустройството, успяхме да договорим оборотен кредит за ВиК-Смолян, за да успеят да напреднат с Водния Цикъл на Смолян. Срокът за усвояване на ЕС средства изтича в края на тази година. Каквото успеем да направим до тогава, ще бъде финансирано от ЕС. Оборотният кредит е важен за ВиК-Смолян, за да не се забавя работата по Водния цикъл.

  1. Бюджет на Република България за 2023 г.

На първо четене беше приет бюджетът на Република България за тази година.

Акцентите в няколко изречения:

• БВП е в размер на 184 млрд. лв.;

• Предвидено е 12% увеличение на пенсиите по швейцарското правило;

• Заплатите на учителите се поддържат на 125% от средната работна заплата. Образованието е приоритет!;

• Увеличават се стипендиите за ученици и студенти;

• Продължена е програмата „Изкуство и спорт“ във всички училища. Попитайте във вашето училище дали има такава програма. Истината е, че само 50% от училищата са се възползвали от тази програма и този бюджет. Използвайте ги!;

• Предвидени са компенсации за родители, които не са успели да запишат децата си в ясли;

• Обезщетението за 2-рата година от майчинството ще се увеличи на 780 лв.;

• Запазват се всички социални плащания;

• Там, където миналата година е нямало увеличения на заплати в държавната администрация, е предвидено 10% увеличение;

• Предвидено е увеличение на разходите за персонал на общините с 15% (ако не ви увеличат заплатите с 15%, значи са предпочели да наемат още хора на работа, вместо да си получите увеличението);

• Запазва се таванът на цената на електроенергията за битови потребители (въпреки, че сме далеч от нея);

  1. ЕП призова Съвета да приеме България и Румъния в Шенген до края на годината

На 12.07.2023 г. Европейският парламент прие резолюция, в която се казва, че България и Румъния вече са изпълнили необходимите условия за прием в Шенген. Резолюцията беше приета с 526 (За), 57 (Против) и 42 (Въздържали се).

Прием в Шенген означава без КПП-та по границата. Това означава без опашки на вход в Гърция лятото. Означава без тирове, които чакат с дни на границата (което оскъпява крайния продукт).

Да се надяваме до края на годината да успеем да влезнем в Шенген.

  1. Изслушахме кандидатите за шефове на БНБ и Сметна Палата

Получихме уверение от:

Кандидата за шеф на БНБ, че ще работи усилено за приемане на България в Еврозоната. Оптимистичният срок, който гоним е средата на 2024-та. Реалистичният и краен срок, който си поставихме е краят на 2024-та.

Кандидата за шеф на Сметна палата, че ще продължи проверките, започнати от предшественика му, както и че ще проверим какви са онези 16 доклада, които не са излезли наяве.

  1. Улеснихме още една процедура в администрацията

Удостоверение за наследници няма да се изисква от гражданите от Службите по геодезия, картография и кадастър, Националния осигурителен институт (НОИ) и Изпълнителна агенция по горите.

Администрациите ще си набавят по служебен път необходимата им информация, чрез реализираната от Министерство на електронното управление (МЕУ) нова вътрешна услуга. Тя се предоставя през Системата за сигурно електронно връчване на МЕУ.

Новата услуга е създадена в изпълнение на Закона за електронно управление и цели намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса.

  1. Фериботната линия и втори мост между Русе и Гюргево

Фериботна линия и изграждането на втори мост между двата града бяха основните теми, които българският премиер акад. Николай Денков и румънският му колега Йон-Марчел Чолаку (Marcel Ciolacu) обсъдиха в Букурещ.

https://fb.watch/lO01JXvX4_/

Благодаря ви, че отделихте време да се запознаете със събитията в парламента и тази седмица. Надявам се да съм бил полезен.

Ваш народен представител,

Михал Камбарев

Вирни се горе