Михал Камбарев: Ето какво се случи тази седмица в парламента

Михал Камбарев: Ето какво се случи тази седмица в парламента

Уважаеми родопчани,

В качеството ми на ваш представител в Народно събрание, ви представям отчет за събитията, които се разиграха тази седмица в парламента. Държа на прозрачността и информираността. В този ред на мисли, намерението ми е да предоставям такава информация регулярно, за да разсейвам всякакви съмнения и спекулации, блуждаещи в медийното пространство.

Една от най-обсъжданите теми тази седмица е решението на Бойко Борисов да депозира своя отказ от имунитет. Това ще позволи на прокуратурата да го разследва. Ще следим развитието по темата.

Още от тази седмица: посрещнахме на официално посещение в България президента на Украйна Володимир Зеленски, който проведе срещи с Премиера, Президента, Вицепремиера и външен министър на България. Посещението на Зеленски касаеше търсената от Украйна подкрепа за приема им в НАТО. Правителството на Република България одобри декларацията за подкрепа на членството на Украйна в НАТО, със задължителното условие това да се случи след приключване на военния конфликт на тяхна територия. Въпросното условие е от изключителна важност за безопасността на България и останалите членове на Алианса.

Друга тема беше предоставянето на военна помощ за Украйна. Важно е да отбележа, че тази помощ не е в ущърб на боеспособността на България. Предоставяме боеприпаси, които в голяма част са с изтичащ срок на годност, т.е. България няма да ги оползотвори. Основната част от наличните в българските въоръжени сили боеприпаси са произведени в периода 70-те до 90-те години на миналия век, а някои от тях дори и по-рано, което означава, че са в края на своя експлоатационен живот. Боеприпаси с изтекъл експлоатационен период трябва да се утилизират, което струва пари на България. В конкретния случай ние ще продадем остаряващите запаси и ще закупим нови от ВМЗ Сопот. Обновяваме запасите си, добавяйки нови 30 години към експлоатационния срок, и осигуряваме работа на български завод.

Друга притеснителна спекулация, на която обръщам сериозно внимание е тази за изпращането на жива сила на украинския фронт. Това не е обсъждано, не се обсъжда и няма да се обсъжда. Няма да се изпращат лекари и медицински сестри или други форми на военна ангажираност.

Още за външната ни политика и как ни касае тя вътре в държавата: Народното събрание одобри започването на преговори с Украйна за продажбата на оборудването от АЕЦ „Белене“. Подчертавам, че ние нямаме реактори. Имаме част от оборудване за АЕЦ. Много малка част. Което се съхранява на открито и старее с всеки изминал ден. За да се построи АЕЦ с това оборудване, трябва да закупим останалата част и да изградим изцяло нова атомна електроцентрала в Белене. Проблемът е, че оборудването е руско. Руските реактори работят с руско гориво и технически се поддържат от фирмата производител (руска фирма). Проблемът не е, че са руски, а че когато има политическа нестабилност и Русия реши да ни спре доставките на газ или гориво за АЕЦ, ние ставаме абсолютно зависими от тях.

Украйна има интерес към тази част от оборудването, с която ние разполагаме, защото вече имат почти изграден АЕЦ и могат да се възползват от това, което ние не използваме. Руските реактори в миналото са се произвеждали и в Украйна, заради което украинците имат знанието как да ги поддържат и ремонтират. Добрата новина е, че ще можем да осребрим железа на стойност почти 1.3 млрд. лв., които години наред стоят и отлежават на открито, а средствата от продажбата да използваме за реално развитие на ядрената енергетика у нас.

В България ще се развива ядрена енергетика. Поръчали сме два реактора, които ще бъдат монтирани в АЕЦ „Козлодуй“. Те могат да се обслужват от различни фирми по света, както и да работят с горива от различни доставчици, с което си осигуряваме независимост и свобода за политика в интерес на България.

На пленарно заседание тази седмица отхвърлихме предложението за референдум на Възраждане. Според мен, както и според мнозинството в Народното събрание, така зададеното предложение за национално допитване противоречи на международните договори, по които България е страна. Процесът по интеграция в Еврозоната преминава през приемането на еврото и е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС. Влизането в Еврозоната всъщност означава повече финансова и банкова стабилност – противно на твърденията, в полза на отмяна или забавяне на процеса. Още през 90-те години, България доброволно се отказва от валутния си суверенитет, чрез валутния борд, поради несправянето във воденето на собствена политика, печатане на пари и дълга борба с хиперинфлацията.

Истината е, че в случая няма никакво значение какво се е решило в Народното събрание. Народните представители дадоха вота и мнението си дали така организираният референдум е законен или не, но единствено Конституционният съд ще реши. И в двата случая казусът щеше да стигне до КС - ако в Народното събрание беше прието провеждането на референдума, ние щяхме да сезираме съда. В случая, в който не приехме референдума, Възраждане ще го сезират. В крайна сметка процедурата и в двата случая е една и съща и само един орган може да се произнесе. В Народното събрание единствено дадохме мнения и аргументи.

Имам добри новини относно борбата с домашното насилие. Започна второ четене относно промени в Закона за защита от домашното насилие. Новите поправки ще разширят кръга на лицата, които могат да търсят защита в случай на домашно насилие и ще осигурят бърза защита в рамките на 24 часа от подаване на сигнала. Гласуването на измененията в закона очакваме следващата седмица, което означава, че закон, който се чака от десетилетия, се очаква да стане факт скоро.

Благодаря ви, че отделихте време да се запознаете със събитията в парламента от тази седмица. Надявам се да съм бил полезен.

Ваш народен представител,

Михал Камбарев

Пресцентър ПП

Вирни се горе