Михаил Миков посети Смолян

 Михаил Миков посети Смолян

Промяна на закона за частните ловни стопанства, поискаха родопчани от лидера на социалистите

Лидерът на БСП Михаил Миков посети Смолян във втория ден на новата 2015г. заедно със семейството си. В родопският град Миков проведе среща с члена на ИБ на БСП и депутат от БСП Лява България – Дора Янкова, общински съветници от левицата, партийни председатели и граждани.

Жители на област Смолян поставиха пред Михаил Миков проблемът с частните ловни стопанства и настояха ограничителния закон да бъде променен. Хората се оплакаха, че огромни горски територии са оградени и превърнати в забранени зони, в които концесионерите гонят хората с пушки и дори глобяват, ако заловят „нарушител“. Ловци, участници в срещата, посочиха, че концесионерите използват капани за дивеч, които се поставят в различни части на Родопите. Уловените с капани диви животни се вкарват в стопанствата и се убиват. „Това няма нищо общо с традиционния и законен лов“, категорични бяха ловджиите. Гражданите бяха категорични, че това превръща планината в забранена зона, което поставя пред риск развитието на туризма. Засегнати са и най-бедните родопчани, които изкарват прехраната си, събирайки диви плодове, билки и гъби. Жители на областта поставиха остро и проблема с очертаването на огромен поземлен фонд от хора без собственост и животни.

На срещата хората призоваха Михаил Миков да отстоява справедлива социална политика и поискаха по-добра закрила за пенсионерите, хората с увреждания, семействата с най-ниски доходи. Сериозно притеснение бе изразено заради новите правила, по които ще се изчислява майчинството, както и отмяната на закона, според който най-бедните граждани трябваше да получат обратно част от данъците си.

Гурбетчии от Испания призоваха Михаил Миков, БСП, да е инициатор на кампания за помиряване на обществото. „Живеем в общество, което сякаш е преживяло гражданска война. Това разделение е една от причините да търсим препитание навън. Трябва да се вземат мерки разделението между хората да спре“, посочиха те.

Лидерът на БСП и депутатът Дора Янкова се ангажираха да внесат нужните промени в закона, с което да се гарантира свободния достъп на хората в планината, както и прекратяване на порочната практика за лов на животни с капани. Двамата бяха категорични, че БСП ще продължи да отстоява правата и защитата на хората.

Михаил Миков и семейството му останаха впечатлени от Смолян и условията за туризъм. Съпругата му Грета и децата Лора и Венелин разгледаха Регионалния исторически музей и планетариума, като не пропуснаха да съберат печати за туристическите си книжки със 100-те национални туристически обекта. Семейството не пропусна и разходка в центъра на Смолян, където направи снимка за спомен.

Вирни се горе