Междусрочната ваканция на учениците е от 1 февруари

 Междусрочната ваканция на учениците е от 1 февруари

За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни – от 1-ви до 5-ти февруари включително, съобщи МОН.

Всички – от I до XI клас, ще имат пролетна ваканция от 8 до 17 април, а зрелостниците ще почиват по-малко – от 12-ти до 17-ти април.

На 6 февруари започва вторият учебен срок, който за дванадесетокласниците завършва на 16-ти май. За най-малките (от I до III клас) учебната година приключва на 31-ви май. Учениците от IV до VI клас ще учат до 15-ти юни, а връстниците им в спортните училища – до 30-ти юни.

Учениците от VII до XI клас завършват годината също на 30-ти юни, като в периода от 1-ви юли до 30-ти август обучаваните в професионални или дуални паралелки имат допълнителни две или четири седмици за производствена практика.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература за завършилите дванадесети клас ще бъде на 19-ти май, а на 23-ти май ще се проведат вторият задължителен зрелостен изпит и държавният изпит за придобиване на професионална квалификация.

Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците е на 29-ти май, а по математика – на 30-ти май. На 13-ти юни е националното външно оценяване по български език и литература в края на VII и X клас, а на 16-ти юни е оценяването по математика. На 14-ти юни е оценяването по чужд език, а на 19-ти е измерването на дигиталните компетентности.

Дните за матурите (19-ти и 23-ти май) са неучебни, както и тези, в които ще има НВО – 13-ти и 16-ти юни. 25-ти май също е определен за неучебен, но е присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности.

Вирни се горе