Международно състезание по ориентиране ще се проведе в края на юли в Смолян

Международно състезание по ориентиране ще се проведе в края на юли в Смолян

Петдневно международно състезание подготвят в Смолян от 31 юли до 4 август. Четирите етапа на надпреварата ще се проведат на Рожен, а последния – пети, в Смолян. Това обяви Деян Бонев – председател на Клуб по ориентиране „Вариант 5” в град Търговище, който е един от организаторите на събитието. На този етап своето участие са заявили отбори от Израел, Швейцария, Полша, Дания, Англия, очаква се и отбор от Турция.

Състезание от подобен ранг в Смолян е правено преди 10 години. През 2007 – 2008 година в нашия град се проведе Държавно първенстно по ориентиране и купа България. От тогава такава сериозна изява не е имало. „Надяваме се чрез тази проява да популяризираме спорта сред по-младите съграждани и съответно да привлечем повече хора в хубавия ни град”, каза Игнат Орлов – завеждащ спортната дейност в ТД „Карлък”.

На въпрос защо в днешно време ориентирането не е толкова разпространето сред децата и младежите, както преди години Орлов отговори: „Времената се промениха. Децата по-трудно тръгват и родителите по-трудно ги пускат. Опитваме се да възродим този спорт в Смолян, да постигнем поне мъничко онова ниво, което сме имали на времето”.

За разлика от Смолян в клуба по ориентиране „Вариант 5” – гр. Търговище има 60 – 70 активни състезатели на възраст от 10 до 80 години. „Ние сме един от водещите клубове в България. Най-добрите състезатели по ориентиране са в нашия отбор – Кирил Николов – Дизела, Антония Григорова, Иван Сираков и др. каза председателят Деян Бонев.

Деян Бонев и Игнат Орлов, водени от Петър Кадиев, се срещнаха с кмета и зам. кмета на община Смолян Николай Мелемов и Марин Захариев. Общинското ръководство обеща помощ и подкрепа при организирането и провеждането на това мащабно събитие.

Вирни се горе