Международният ден на театъра ще бъде отбелязан в РДТ „Никола Хайтов“ с постановката “Обичай ме“

Международният ден на театъра ще бъде отбелязан в РДТ „Никола Хайтов“ с постановката “Обичай ме“

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра.

Датата е избрана през 1961 г. на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО и е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто – поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.

Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея.

Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.

Международният ден на театъра ще бъде отбелязан в РДТ „Никола Хайтов“ с постановката “Обичай ме“ от Себастиен Тиери от 19:00 часа.

Светът е пълен с тайнства и мистерии. Но когато те са свързани със семейството, когато една жена осъществява майчиния си копнеж след десетки години, когато от изневиделица в къщата ви се настанят едновременно щастието и тревогата – това вече е изключително събитие.

Аптекарят Андре и чиновничката Лоранс са сполетени от неочаквани гости. Кръвни роднини ли са те или мошеници? Със себе си носят мечтано щастие или измама?

Най- поставяният европейски комедиограф Себастиен Тиери е нанизал в пиесата си „Обичай ме!“ поредица от необикновени събития, ситуации наситени със смях и ирония и всичко това последвано от дълбока човешка емоция, топла и лирична, като целия живот.

Ролите изпълняват- Атанас Найденов, Радина Алексиева, Пламен Иванов.

Със специалното участие на Йоана Буковска

Постановка – Андрей Калудов

Снимки – Михаил Хубчев

Вирни се горе