Международен документален Родопи филм фест: ОТКРИВАНЕ и КОНЦЕРТ

Международен документален Родопи филм фест: ОТКРИВАНЕ и КОНЦЕРТ

На 6 юли в Родопите, под откритото небе на Смолян, е началото на третото издание на Международен Родопски кино фестивал. Страхотно събитие, което си заслужава да отбележите в летния си календар!

  • В 19:30ч. ще ви отведем в ослепителната вселена от музикално разнообразие на режисьора Джем Кая.

Започваме с прожекция на филма „Любов, немски марки и смърт“ - жив и ритмичен разказ за независимата и до голяма степен непозната музика на имигрантите от Турция и техните деца и внуци в Германия. Berlinale Panorama – Награда на публиката 2022г.

  • В 21:30ч. след прожекцията ще се състои концерт на група Rosenquarzexpress.

Основателка на групата Rosenquarzexpress и автор на музиката и текстовете е Илияна Бешкова.

През последните години тя представя музиката и текстовете си като one woman show = китара, глас и луупове.

Музикалният стил може да бъде определен като психеделичен дрийм-поп-рок и блус, ню- и даркуейв, ембиънт и дори балкански фолклор, без обаче да губи оригиналността си. Текстовете също са смес от различни езици, истинска Вавилонска кула (български, английски, немски..)

ВСИЧКИ ПРОЖЕКЦИИ СА БЕЗПЛАТНИ и ще се състоят от 7 до 9 юли в библиотеката на

ул. „Полк. Дичо Петров“ 7 и Кино Арена на бул. България 8, Смолян.

Програмата може да намерите тук: https://rife.bg/bg/films/

Третото издание съдържа три конкурсни програми, които ще представят около 50 късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми от цял свят. Във фокуса на фестивала са страните Германия, Гърция и Турция. Ще бъде показана селекция с някои от най-добрите премиерни документални филми.

Смолянският регион е изключително богат на културно-исторически и туристически забележителности. Има възможности за туристически разходки и турове с различни маршрути за възрастни и деца, които ще предоставят възможност на фестивалните гости и техните семейства да опознаят региона и красотата на Родопите. Друга възможност са посещенията на музейните комплекси с богати експозиции.

Вирни се горе