Местен референдум ще се състои на 9 юли в Златоград с питане относно проект за нов пазар

Местен референдум ще се състои на 9 юли в Златоград с питане относно проект за нов пазар

Местен референдум предстои на 9 юли в +Златоград, на който жителите на общината ще отговарят на въпроси, свързани с проект за нов пазар, според информация от Общинската администрация. Вотът ще се проведе в 21 секционни избирателни комисии в общината, уточняват от ОИК. Това, което ще се случи на 9 юли, е псевдореферендум или по-точно едно скъпо социологическо проучване на местната опозиция, коментира пред БТА кметът на Златоград Мирослав Янчев. Според него зададените в референдума въпроси са манипулативно и подвеждащо зададени.

Референдумът се организира след решение на Общинския съвет в Златоград за провеждане на допитване до населението за необходимостта от изграждане на нов пазар. Определените от съветниците въпроси са три, като в текстовете са вплетени елементи на оценки и внушения, смята кметът. На 9 юли жителите на Златоград могат да отговорят дали подкрепят изграждането на нов пазар, за който да се изтегли кредит от 1.7 млн. лв.

Единствената цел на тези действия, облечени като референдум, е спиране на проекта за нов пазар в града, заяви кметът Мирослав Янчев. Той допълни, че идеята за нов модерен и практичен пазар е обсъждана през годините с гражданите на Златоград и селата в състава на общината, като проектът не е предизвикал критики или отрицателни оценки. Този референдум е подигравка с обществеността, която е давала оценка за този важен за общината проект, смята кметът. Той уточнява, че Златоград има остра нужда от такъв пазар, необходим и на гражданите, и на местните производители, още повече, че през града минава трансграничен път към Гърция. Манипулация са твърденията, че кредит за изграждането на пазара ще предизвика повишение на местни данъци, обяснява Янчев. Той е категоричен, че изтеглените от общината над 10 млн. лв. кредити не са довели до по-високи данъци. От друга страна, проектът за нов пазар е получавал подкрепата и на Общинския съвет чрез гласуване на решения за проектирането на обекта, смятат представители на Общинската администрация.

Вотът на 9 юли ще започне в 7 часа, уточняват от ОИК.

Вирни се горе