Месечна прогноза за времето: Златна есен през октомври

Месечна прогноза за времето: Златна есен през октомври

Чакат ни стойности до 23 градуса

Тази година октомври се очаква да бъде с температури близки до нормата, със средни температури: 17-20 градуса в западните и в централните райони и по- студено от нормалното в Източна България - със средни температури: 16 до 18 градуса.

Валежите в северните райони ще бъдат около нормата от 30 до 50 л/м2, а по-сухо ще бъде в Южна България, около 30 л/м2. Месецът ще започне с валежи и температури около обичайните за сезона време: от 17 до 20 градуса. От 3 до 5 октомври ще вали главно в западната половина от страната, от 5 до 10 октомври в източните райони.

В началото на втората десетдневка - от 11 до 12 ще има повече слънце и максималните температури ще бъдат със стойности между 18 и 23 градуса. Ще бъде предимно слънчево със сутрешни мъгли. От 14 до 18 октомври ще настъпи подобрение на времето с разкъсване на облаците. Сутрин обаче ще е студено с условия за слани в западните полета. На места в низините ще се образуват мъгли, които преди обед ще се разсейват. Валежните периоди през втората десетдневка ще бъдат от 12 до 13 октомври. Очакват се есенни дъждове, по-интензивни с количества от 20 до 30 л/м2 в северните и източни територии от страната. На 19 и 20 октомври ще вали повече в Северна България.

През повечето дни на третото десетдневие ще се радваме на Златната есен - сухо и след пладне сравнително топло време. От 21 до 25 ще има слънце и краткотрайни сутрешни намалени видимости. Валежните периоди през третата десетдневка са от 26 до 28 октомври. Застудяване и дъждове се очаква в края на месеца, в периода 30, 31 октомври.

Октомври е месецът на Златната Есен. По принцип средните минимални температури са между 4 и 9 градуса, а средните максимални между 16 и 21 градуса. Валежните периоди за месеца са в края на първата десетдневка и началото на втората десетдневка, както и през третата десетдневка - от 20 до 27 октомври.

Вирни се горе