Мерки за осигуряване на обществения ред и повишаване на сигурността по време на коледните и новогодишни празници

Мерки за осигуряване на обществения ред и повишаване на сигурността по време на коледните и новогодишни празници

Във връзка с предстоящите коледните и новогодишни празници, както и свързаните с тях почивни дни в Областна дирекция на МВР и РД „Противопожарна безопасност и защита на населението“- Смолян е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността, повишаване на безопасността на движението по пътищата, пожарната безопасност и защита на населението, както и осъществяване на контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки.

Осигурен е максимален брой полицейски служители, които да регулират и подпомагат движението по главните и второстепенни пътища в областта и по вътрешноградската мрежа предвид очакваната му интензивност. Стриктно ще се следи за шофиране след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и за движението с неподготвени автомобили при евентуално влошена метеорологична обстановка.

В тази връзка „Пътна полиция“ – Смолян, апелира водачите на МПС да бъдат отговорни на пътя! Нека предприемат пътуване единствено с изправни и подготвени за зимни условия автомобили и да спазват правилата за движение.

Ще има засилено полицейско присъствие около обектите и местата на провеждане на празничните мероприятия (църкви, храмове, площади, туристически комплекс Пампорово и други туристически селища).

Съвместно със служители на РДПБЗН-Смолян са извършени проверки на питейни и увеселителни заведения в областта, където ще се провеждат празненства. Обект на контрол са организацията за пожарна безопасност, условията за евакуация, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации и системите за пожарогасене и пожароизвестяване.

По отношение на въведените мерки от здравните власти ще се осъществява контрол върху спазването им от присъстващите на открити места и в големи търговски вериги. Особено внимание ще бъде обърнато на проверките по отношение струпването или организираното събиране на множество хора над определения максимум. Ще се следи за спазването на определената физическа дистанция от 1,5 метра, както и на задължителното носене на защитна маска за лице. Планирани са и съвместни проверки с участие на представители от Регионална здравна инспекция, Областна дирекция за безопасност на храните и Комисия за защита на потребителите.

Областната дирекция на МВР пожелава светли коледни и новогодишни празници на всички жители и гости на област Смолян!

Вирни се горе