Мелемов и Янкова откриха обновения стар център в Смолян

Мелемов и Янкова откриха обновения стар център в Смолян

Кметът Николай Мелемов откри официално реновацията на пешеходната зона на Стария център, част от проекта „Благоустрояване на уличната мрежа, квартална среда и подобряване на условията за обществен отдих в гр. Смолян.”

Той се финансира от Европейски фонд за регионално развитие и от държавния ни бюджет.Общата му стойност е над 5 млн.лв.,съобщиха от пресцентърът на общината.

Никой не умее да се радва така, както децата затова този празник за града ни започна с детски хепънинг, песни и много танци. Да си пожелаем този площад да е пълен с деца, да пазим това, което имаме за тях. Старият център винаги е бил средище за празници и добро настроение.Ше продължим традицията, за да се чувстват добре смолянчани и гостите на града, посочи Мелемов.

Той благодари на фирмата -изпълнител, на общинската администрация и проектантите за цялата работа, която са свършили в срок по реализацията на мащабния проект.Празникът продължи с фолклорна програма от читалищата “Христо Ботев” и "Орфееви гори".На събитието присъстваха депутатите д-р Даниела Дариткова, Недялко Славов, областния управител Стефан Стайков, общинското ръководство и екскметът Дора Янкова по време на чийто мандат стартира проекта.Тя пожела успех на общинското ръководство и още много проекти, защото поводи свързани с развитието на града ни обединяват.

След приключването на мащабната реконструкция, в разгара на лятото смолянчани и гостите на града вече се радват на нов парк за отдих с много повече тревни площи и места за почивка. Изградени са площадки с фонтани и рампи за детски колички. За най-малките има кътчета за игри с катерушки, люлки и други детски съоръжения, които ще направят лятото им безгрижно и изпълнено с игри.

Одобрената обща стойност на проекта е 5 016 956.17 лв, от която стойността на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 4 708 244,42 лв. Стойността на задължителния собствен принос на Община Смолян възлиза на 248 110,15 лв., като договорът включва и допълнителен собствен финансов принос в размер на 60 601.10 лв.

Общата цел на проекта е: Да се осигури дългосрочно положително въздействие върху качеството на живот и създаде устойчива достъпна и привлекателна жизнена и екологична среда на жителите, посетителите и работещите в общинския и областен център чрез целенасочени действия за трайно подобряване на физическата среда в интегрирани зони в град Смолян. Обектите на интервенция по проекта са разположени в трите квартала на града – Реновацията на Стария център е най-големият обект, следван от „Чаршията“ и ж.к.„Прогресите“ в кв. Устово и улиците „Боровец“ и „Станковица“ в кв. Райково.

Повече снимки виж- “Галерия”

Вирни се горе