Медицински специалисти участваха в информационни срещи за разясняване на ваксинационния процес

Медицински специалисти участваха в информационни срещи  за разясняване на ваксинационния процес

На 15 юли т.г. д-р Мими Кубатева, микробиолог и директор на здравната инспекция и д-р Сийка Чернева, инфекционист, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“, взеха участие в онлайн срещи с директорите на детските градини и училищата в областта, инициирани от РУО-Смолян, като част от разяснителната кампания на МОН за имунизиране на работещите в образователната сфера. Участие взеха представители на МОН и изявените медицински специалисти – доц. д-р Емил Славов – доктор по медицина и специалист по имунология, зам. ректор в Тракийския университет в гр. Стара Загора и проф. Златко Кълвачев, вирусолог. Домакин на срещите бе РУО – Смолян. На срещата с директорите на училища д-р Чернева представи организацията на ваксинационния процес в областта и създадената възможност за ваксиниране на всеки изявил желание. Проф. Кълвачев отговори задълбочено на поставени въпроси и изрази надежда, че заетите в системата на предучилищното и училищното образование разбират посланията на специалистите, с което ще се повиши безопасността в образователната общност предвид предстоящата учебна година.

Увеличеният процент ваксинирани, заети в образователната система е ключова предпоставка за по-дълъг присъствен учебен процес в училищата и детските градини. Колективите трябва да бъдат подготвени и защитени, за да могат да са полезни на децата, учениците и на себе си, изтъкна зам. министърът на образованието и науката г-жа Евгения Пеева, на срещата с директорите на образователни институции. Според доц. Славов за да има нормален учебен процес и нормални физически контакти, трябва да се подходи отговорно, мъдро и да се вземе изключително правилно решение в посока на ваксинация. Информираността е най-важният мотиватор за стимулиране на хората за вземане на това решение и цялостна защита в пандемията, с максимално дълго съхраняване на здравето, минимална заболяемост и максимална степен на отворени социални физически контакти. Имунологът обърна внимание на персоналния подход към всеки един човек в зависимост от неговия здравен статус /алергии, хронични и автоимунни заболявания/ и оценка на състоянието в момента. Това следва да бъде направено от личния лекар и да се определи най-подходящия момент за ваксинация и вида на ваксината. При преболедувалите е необходимо да се следи нивото на антитела и едва при спад, да се прилага ваксина.

Д-р Кубатева подчерта, че информацията е в основата на правилен избор и решение. Тя представи данни за разпространението на Ковид-19 в областта и акцентира, че сега е моментът за ваксинация, тъй като епидемичната обстановка в областта и страната е спокойна и ваксинационният процес ще протече без допълнителни рискове за заразяване, възможни при висока циркулация на вируса, каквато се очаква от неговия Делта вариант. Също така времето до началото на есента е достатъчно за изграждане на пълен имунитет, което е важно за работещите в системата на предучилищното и училищното образование. В РЗИ са налични 4 вида ваксини срещу Ковид-19. Те са достъпни за всички желаещи. Ваксини се поставят от ОПЛ и в РЗИ, като при заявка се предоставя и мобилен екип на място.

Ваксинирането е грижа за себе си и за обществото и всеки осъзнато следва да направи своя информиран избор.

Вирни се горе