ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН 24 МАЙ В СМОЛЯН

ТЪРЖЕСТВЕНО БЕШЕ ОТБЕЛЯЗАН 24 МАЙ В СМОЛЯН

Тържествено днес беше отбелязан в Смолян, 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът започна с химна на братята Кирил и Методий „Върви, народе възродени”. „Поздравявам Ви с най-българския празник – 24 май. На този ден честваме светите братя Кирил и Методий и тяхното общославянско дело. Прекланяме се пред словото, пред мъдростта и вековната сила на славянската писменост. Изразяваме уважението си към знанието, към постиженията на науката и културата. 24 май е празник на всички българи, където и да се намират по света, тъй като всички ние сме носители на посланието на Светите братя Кирил и Методий“, посочи в словото си пред просветните и културните дейци кметът Николай Мелемов.

Той каза, че всяко ново поколение добавя своя принос в очертаната от нашите първоучители духовна територия, за да се надгражда знанието, да се обогатява българската национална култура. „Днес е светъл празник и за българското училище, което ни дарява със знания и мъдрост. Поздравявам учителите и учените, творците на изкуството и културата, всички, които творят с талант и интелект – хората на духа, на мисълта и на свободното слово“, подчерта още в приветствието си кметът на Смолян.

Дейците на образованието, науката и културата бяха поздравени от областния управител на Смолян Стефан Сабрутев и началника на РУО Мария Семерджиева. След това секретарят на община Смолян Момчил Николов обяви Годишните награди на община Смолян за 2021 г. , които Мелемов връчи на 30 изтъкнати дейци в сферата на образованието, науката, културата и журналистиката. Най-голямото отличие „Почетен гражданин на Смолян, с което беше удостоен посмъртно Васил Игнатов беше връчено на дъщеря му Десислава Игнатова. Отличия получиха и класираните в конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата“.

В празничната програмата участваха талантливите деца от Детските градини, ЦПЛР –ОДК-Смолян, Общинския духов оркестър и др.

Вирни се горе