Май идва с ниски температури

 Май идва с ниски температури

Температури до 30-35° ни очакват в предстоящия май. Месецът ще стартира с по-хладно време, като най-студено се очаква да бъде времето около Великден.

През първото десетдневие се очаква температурите да се понижат, а облачността ще бъде по-често значителна. На много места в Западна България и планинските райони в следобедните часове са възможни краткотрайни валежи, придружени от гръмотевична дейност, съобщават от Метео Балканс в месечната си прогноза за времето. В Източна България ще е с разкъсана обичливост. Температурите в страната ще са между 12-19°С. Очакваме дори снеговалежи над планинските райони от Западна България. Около Великден (периода 5 - 8 май ) очакваме и значителна валежна обстановка над цялата страна. Очакваните температури ще бъдат с 5-8 градуса под средните климатични норми. Причината за очакваното застудяване е пренос на по-студен въздух от Северна и Източна Европа.

Времето за Гергьовден ще е облачно, с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност на много места, предимно в Западна и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи. Висока е вероятността и от градушки. Дневните температури ще са между 14-20°С, а над Източна България малко по-ниски – до 22-24°С.

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно и ще се задържи студено за периода. На много места ще се развива купесто-дъждовна облачност и следобед ще падат краткотрайни валежи с гръмотевици. До края на периода валежите ще намаляват, а температурите ще се повишават. Според моделите очакваме и нов сух период.

Очакваме и период на засушаване, като на по-малко места ще се наблюдават валежи. Дневните стойности ще са между 22-24° С - до 23-24 май и 30-35° С - към края на месеца.

Вирни се горе