Мъртва риба изплува в река Девинска, причината - предприятие за бутилиране на минерална вода

Мъртва риба изплува в река Девинска, причината - предприятие за бутилиране на минерална вода

На „Девин“ ЕАД ще бъдат наложени административно-наказателни мерки за заустване на отпадни канализационни води в р. Девинска, предизвикало измиране на риба, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Смолян.

Видът на санкцията ще бъде уточнен след анализ на пробите от речните води, като резултатите от изследванията се очакват в началото на следващата седмица, според информация от директора на РИОСВ Екатерина Гаджева.

Сигналът за плуваща умряла риба е получен вчера на тел. 112, при което екип на екоинспекцията незабавно е извършил проверка на място.

Установено е, че предприятието за бутилиране на минерална вода е допуснало изтичане в реката на отпадъчни води от производствената дейност и с битово-фекален характер. Според заключението на екоинспекторите, заустването е станало в момент на подмяна на помпи, които изпомпват отпадните води към канализационната мрежа на града. Вместо в канализацията, в момента на спиране на помпите, мръсните води се озовали в р. Девинска.

Заустването на отпадните води е прекратено при проверката на екипа на РИОСВ.

Вирни се горе