Мартенички - традиция и мода

Мартенички - традиция и мода

Централната улица в Смолян, както и кварталите са пълни със сергии с мартеници, не липсват и купувачи

Два дни преди пролетния празник Баба Марта щандове препълнени с мартеници предлагат от ръчно изработени с вълна и конци до по-съвременни и оригинални дизайни мартенички, установи репортерска проверка на Smolyannews.com

В големите търговски вериги също има богат избор от артикула. За ценителите на по-актуални прочити на традиционната мартеница се намират и дизайни както с футболисти, така и с лога на отбори. Подобно и на предходните години, най-търсени остават мартениците под формата на гривна. Продавачите споделят, че основно по-възрастните купуват мартеници тип брошка.

Другата най-популярна покупка на пазара за Баба Марта остават комплектите от по 5 или 10 бройки, които най-често се подаряват на колеги или съученици. За семействата и по-близките в обкръжението си българите купуват основно единични бройки с оригинален дизайн.

Цените на гривните варират от 99 ст. до 1,50 лв., а тези на мартениците от вълна вървят по 3,50 лв. за брой. В момента хората купуват основно за своите близки, колеги, съученици и приятели в чужбина, споделят търговците.

Младите момичета основно търсят мартеници, които са свързани с хитови филми или сериали, а момчетата предпочитат футболни отбори и футболисти, както и по логата на социалните мрежи. По-малките деца пък обичат такива с анимационни герои като Спайдърмен, Батман, Железният човек и Пес патрул.

Имаме богат избор, остава да изберем, да си купим и да отбележим празника с настроение!

Вирни се горе