Мариян Беляков: Пампорово отваря пазара за турските туристи

Мариян Беляков: Пампорово отваря  пазара за турските туристи

Пампорово се превръща в бутиков, луксозен курорт

Надяваме се, че до 5-6 години курортът Пампорово ще бъде бутиков, луксозен и скъп курорт. Дългосрочната ни цел е да не го превръщаме в тотална масовост. Това съобщи изпълнителният директор на Пампорово АД Мариян Беляков на среща с представителите на асоциацията на турските туристически оператори TÜRSAB (Мраморноморски регион).

Той изрази мнение, че ако визите бъдат премахнати турските туристи ще бъдат на водещо място в родопския курорт. Сега заемат 5-6 място по посещаемост. По информация на Беляков се очакват до 2025-2026 г. драстични промени във визовия режим от Турция за България.

obhta

Пред гостите от съседна Турция, той разказа как преди десетина години в Пампорово турски туристи са докарвани основно от един човек и постепенно масово са започнали да работят и да привличат повече скиори от Турция. "Този пазар се е отворил, а това се е отразило и на другите два зимни курорта в България", коментира Беляков.

gosti

Пред участниците в срещата, изп. директор на дружеството каза, че Пампорово най-много се посещава от българи, а тези данни се потвърждават и от НСИ. Курортът е предпочитан и от британци, ирландци, турци и други балкански страни. Той подчерта, че Пампорово АД работи добре и си взаимодейства с местната власт, хотелиерите, туроператорите и бизнеса. По този модел дружеството се грижи за дестинацията като цяло, а не само например за един или два хотела. "През десетте години е инвестирано изключително много в инфраструктурата в Пампорово, както в управлението на ски зоната и легловата база. Към момента в целия регион разполагаме с 8-9 хиляди легла", посочи Беляаков.

До края на този сезон ще се стараем да затвърдим доброто състояние на ски пистите. Очакваме да отворим още две писти в рамките на една седмица. През април т.г. ще бъде изграден чисто нов модерен шестседалков лифт към Снежанка. Лифтът, към който водят ключови за ски зоната писти, ще бъде заменен с нов, шестседалков с възможно най-модерна технология.

Курортът разполага и с най-мощните системи за изкуствен сняг. Пампорово е предпочитана дестинация и през летния сезон. До 1-2 години ще приключи и проект по японски модел за минерална вода, извора на която е на 15 км. от Пампорово, каза Мариян Беляков. Той коментира и доброто взаимодействие на дружеството между общините Смолян, Чепеларе и областната управа.

ico

В срещата, която се проведе в зала "Родопи" на петзвездния хотел "Перелик" в Пампорово взеха участие още зам.-областният управител Христо Станчев, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, Таня Маринова - директор Отдел маркетинг в Пампорово АД, туроператори, управители на хотели и заведения, представители на туристически фирми от Бурса, регион Мармара и Измир, собственици на туристически агенции в Турция и др.

vsihki

В Пампорово се наблюдава осезаем ръст от балканските пазари през последните 3 месеца, включително на туристи от Румъния, Молдова, Македония и Сърбия, посочи още изпълнителният директор на „Пампорово" АД на проведената в курорта среща с представители на асоциацията на турските туристически оператори TÜRSAB.

Вирни се горе