Мария Кънчева,Мениджър в „Арексим“ : Невъзможните неща отнемат малко повече време

Мария Кънчева,Мениджър в „Арексим“ : Невъзможните неща отнемат малко повече време

Мария Кънчева е Мениджър „Маркетинг и продажби“ в „Арексим Инженеринг“ ЕАД гр.Смолян. Работи в компанията повече от 16 години. Мария завършва средното си оборазование в Икономически техникум специалност „Стопански мениджмънт“, тя е магистър от Технически Университет – спезциалност „Управление на проекти“. Започва работа в завода като експерт „Логистика“, след което четири години е ръководител на отдел „Проекти“, израства до Мениджър на отдел „Управление на проекти“ , а от 2020 година до сега е Мениджър „Маркетинг и продажби“ в една от най-големите компании в региона.

Живеем в свят, който има равни възможности, но все пак за дамите е една идея по-сложно, но далеч не е невъзможно

Как бихте представили „Арексим“ на приятел накратко с няколко изречения?

Накратко е малко сложно, защото компанията е изключително развита и на много добро ниво. Малко хора знаят, какво правим тук и какво можем. Развитието, което може да получи човек в „Арексим“, включително и една жена е изключително голямо. Може би, ако трябва с няколко думи все пак да кажа, това е компания на световно ниво в сферата, в която се развиваме ние - производство на пластмасови детайли и производствена екипировка. Компания, която физически се намира в сърцето на Родопа планина, едно изключително магично място. Хората, които работят в офиси и големите индустриални сгради и места по света не знаят, колко прекрасно е да имаш възможността да се развиваш на това прекрасно място.

Понеже сме в навечерието на Международния ден на жената 8 – ми март, а доколкото разбрах 50 % от работещите в компанията са жени на различни позиции в йерархията и се развиват успешно. Така ли е?

Да, това което се случи при нас е еволюционно, защото аз съм от доста време в „Арексим“. Тук съм израснала като човек и професионалист. Никога е нямало спуснати критерии за определен брой жени за дадена функция, позиция или ниво. Просто човек трябва да покаже възможности, а това че е жена в никакъв случай не е било пречка. Напротив – дори помага. Едни от най-важните процеси в нашата компания - „Маркетинг и продажби“, „Управление на проекти“, „Логистика“ и „Постоянно развитие“ са ръководени от дами. Жени, които допринасят изключително много за развитието на предприятието, и това е едно прекрасно нещо. Също така , като цяло в компанията си има и т.н. мъжка работа – процеси изискващи повече сила, но общо взето няма място при нас, където една жена да не успее да се реализира.

Разкажете малко повече за кариерата си в „Арексим“, споменахте че сте тук от доста дълго време ?

В интерес на истината тук съм от 16 години, което си е доста дълъг период от време. Започнах веднага след университета и първото си майчинство. Много важно за мен е да подчертая, че аз съм горда майка на две дъщери, което също допринася за моето развитие, със своите плюсове и минуси, разбира се. Започнах в отдел „Логистика“ и бързичко бях забелязана от мениджмънта, като инициативна личност. С развитието на фирмата в период от 3-4 години бе създаден и отдел „Управление на проекти“. Получих предложение да премина на работа в него, като ръководител на проекти на най-големия ни клиент към този момент „Шнайдер Електрик“. С течение на времето, изпълнявайки задачите на ръководител проекти, ние съграждахме този процес и този отдел, защото той не съществуваше преди това. След около четири години аз оглавих този отдел изцяло и той в момента от несъществуващ наброява екип от 10 човека. След като компанията удвои размера си за по-малко от десетина години направихме нов отдел, който е „Управление на маркетинг и продажби“ , на който съм начело през последните близо пет години и съм в пряката връзка с клиента. Това всъщност е моята роля в момента.

Може ли да ни разкажете как протича един ваш работен ден?

Първо е много динамично, което е много хубаво, защото човек учи всеки ден нещо ново. Процесът, с който аз се занимавам е предимно обърнат към клиента - какво иска той и неговите нужди. Това е причината да имам и изключително много срещи с клиенти. Преди пандемията те бяха лични в по-голямата си част, а вече сме постоянно в Тиймс срещи с различни клиенти. Правят се презентации и разясняваме различни възможности. Много често прекарвам времето си с мениджмънта, където правя отчети за дейността на фирмата. Усилията са ми насочени да намирам нова работа и тя да е на добро ценово ниво, за да може да има достатъчно добро заплащане за хората, които работят тук. Това е изключително важно – как продаваме ние от компанията, за да може след това да има и за работниците. Бих казала, че работният ми ден преминава в динамика, със срещи, било то външни или вътрешни. Правене на оферти – кое, колко и как би струвало за да го произвеждаме ние, така че клиентът да е доволен, но и в същото време да сме го продали на достатъчно добра цена, защото ние знаем, какво можем и колко струваме.

Споменахте и екипа си, бихте ли казали няколко думи и за него?

Много млади и динамични хора. В последните няколко години имаме трима-четирима нови членове. Аз работя общо взето с абсолютно цялата компания, с всички хора, защото да продадеш нещо това е всеобхватно. В нашия екип имаме хора с опит. Такива като мен, с 10-15 години стаж в компанията. Както споменах вече, имаме и млади колеги, завършили наскоро или работили в чужбина и открили всъщност, че в нашия град и в нашата фирма имат много добра възможност за развитие. Не е необходимо да работиш на хиляди километри от дома си в международна компания, за да бъдеш добре заплатен и да израстваш кариерно. Бих казала, смесица от ярки личности, трудни характери на моменти. Работният ни ден преминава и в работа с много инженери, което също си е предизвикателство, но когато използваш креативност и интуиция нещата се получават. Това също е много важно за една жена, която иска да се развива, да прилага методите на нежния пол и да не използва тези на мъжете. Тоест, освен споменатите от мен неща, съчетани и с добра комуникация, нещата се получават.

И когато говорим за екипа бих искала да спомена някои от тях поименно. Едни от най-важните процеси в нашата компания - „Маркетинг и продажби“, „Управление на проекти“ - Гергана Данчева, „Логистика“ - Веселина Пампорова и „Постоянно развитие“ Даниела Пазвантова са ръководени от дами.

Вие отчасти отговорихте и на следващият ми въпрос, но какви са възможностите за развитие на дамите в „Арексим“?

Няма как да разделя възможностите на развитие на жени и мъже, но предвид това, че се фокусираме върху дамите мога смело да кажа, че компанията дава абсолютно равни възможности, когато човек покаже какво иска и може. Аз за 16 години смених четири длъжности и в момента съм на една от най-високите позиции в „Арексим“. Същевременно съм съградила и семейство, и това никога не е било пречка пред мен. Компанията никога не ми е отказала нещо във връзка с майчинство, болнични и т.н. Може понякога да ни се налага да работим малко повече, но винаги съм си имала личното време и за семейството, което също много ме подкрепя. Всъщност, аз съм пример как от ученическия стол за 10-15 години можеш да стигнеш до ръководна позиции в нашата фирма , като същевременно си развиеш личен план и си създал семейство.

Не е било пречка, че компанията се намира и в малкия град, тя се развива и има нужда от млади и инициативни хора, които са готови да дадат всичко от себе си, но Ви уверявам, че в замяна на това ще получат достойна подкрепа и шанс за развитие. Имам го и личния пример с мои близки, които решиха, че ще се развиват по-добре в чужбина, а всъщност аз се развих по-добре от тях, тук в Смолян и в „Арексим“.

Какво е вашето мото?

Аз трудно бих го формулирала, защото е много всеобхватно всичко, с което се занимавам. През последните няколко години, които са супер динамични, заради обграждащата ни среда мога да каже, че невъзможните неща отнемат малко повече време. Това е. Няма проект и дейност, с които сме решили, че трябва да се заемем и да не сме ги докарали до успех. Да, и ние като всички хора и компании изпитваме трудности, имаме провали, но се учим от тях и продължаваме.

Чувствате ли се професионално удовлетворена?

Не съм се замисляла досега по този въпрос. Говорейки сега с вас, как съм се развивала в компанията и през какво съм преминала , поглеждайки го малко от страни осъзнавам, че аз съм извървяла много дълъг път и където се намирам в момента е много добро място. Да, чувствам се професионално оценена и развита, имайки предвид че тепърва имам и още възможности за развитие. Когато човек осъзнае и се чувства добре той е по-добър в работата си, в семейството си и постига целите си. Не трябва да забравяме, че човек трябва да се научи и да губи. Има ги и тези моменти, когато трябва да дадеш леко назад , да оцениш къде трябва да се бориш, да отделиш време за себе си, за семейството си и тогава да продължиш напред .

Какво бихте пожелали за празника, както на себе си, така на вашите колежки, близки и приятелки?

Празника е много хубав и всяка жена трябва да се чувства прекрасно, но не само на 8 – ми март. Искам да пожелая на себе си, на майка ми, на всичките ми колежки, на първо място здраве и след това всичко останало, което една жена реши, че може да го постигне – креативност, интуиция, идеи. Бъдете смели, защото нещата се случват, когато човек си позволи да бъде малко по-смел , а не да си каже - аз се намирам в малък град и такива са ми възможностите и няма, какво да се направи. Не, не е така. Трябва смелост, за да постигнеш целите си. Всяка жена трябва да обръща внимание на себе си, да се цени, да отстоява, да знае къде е, какво може и какво иска да получи срещу това, което дава. Много е трудно, живеем в свят, който има равни възможности, но все пак за дамите е една идея по-сложно, но далеч не е невъзможно. Пожелавам много хубав празник на всички дами!

Благодаря Ви за този разговор! Хубав празник!

Alternativext

Вирни се горе