Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян: Амбицията ни е през септември обновеният планетариум да заработи

Марин Захариев, зам.-кмет на Смолян: Амбицията ни е през септември обновеният планетариум да заработи

Амбицията ни е през септември обновеният планетариум да заработи след мащабния ремонт. Това каза в отговор на въпрос на Smolyannews.com зам.-кметът на Смолян, Марин Захариев на пресконференция вчера.

Строително-монтажните работи на 80-90 % готови, обаяи той. "2022 г. беше белязана от инфлация и индексация на цените, работихме по тази тема и трябваше да се индексират цените. Оказа се, че ще наложат промени и по проекта за покрива, дограмата, направихме допълнително възлагане, нещата са почти напълно изчистени. Относно оборудването и звездната зала, както и втория посетителски център и заседателната зала претърпяха промени. От 4-5 дни вече е обявена процедурата за обществена поръчка за оборудването. До началото на март се подават оферти и се надяваме до април да има сключен договор. През това време ще се извършат и промените по проекта. Сложно е за вентилация, окабеляване, извън основните характеристики на сградата“, посочи Захариев.

Той уточни, че ако всичко е наред, след април ще се работи и по доставка на оборудването. Зам.-кметът изрази надежда до лятото да се приключи с дейностите проекта. Има възможност и за удължаване на срока до края на 2023 г. за отчитане. "Амбицията ни е през лятото да бъде готово всичко и най-късно през септември цялата машина да заработи. Има известни забавяния, но сме в комуникация с програмата и се надяваме всичко да мине успешно“, каза Марин Захариев.

Проектът за ремонт на Планетариума - една от емблемите на Смолян е на стойност 4 156 000 лева.

Вирни се горе