Манатарка-гигант откриха край Борино

 Манатарка-гигант откриха край Борино

Манатарка-гигант откриха в местност край Борино, обл. Смолян. Огромната гъба е сред най-големите, намирани в последните години в Родопите. Гъбата, която е намерена от Джевджет Якъбов тежи малко над 2,5 кг., като дължината й е около 30 см., а големината на шапката е приблизително около 45 см., предаде Дарик.

Манатарката е открита през уикенда, като Джевдежт е бил на гъби заедно със своята съпруга Юлия. Подобни гъби са рядкост за района и се намират в изключително труднодостъпни места, от където хората рядко минават. В момента цената на манатарка първо качество се изкупува за около 8-9 лв. за килограм в Смолянско, като второто качество, каквато е въпросната гъба се търгува за 4 лв. килограма. Пачият крак също се изкупува за около 4 лв. килото.

„В момента има гъба и доста хора берат и припечелват добре. За съжаление, заради метеорологичните условия, манатарката второ качество е доста червива и това влошава качеството при преработката й“, коментираха преработватели от бранша, които изнасят сушена и прясно преработена гъба извън граница. Пазарите за манатарката са главно в Италия, Испания и др.

Вирни се горе