Манастирът „Свети Пантелеймон“ прие стотици поклонници за своята 20-годишнина

 Манастирът „Свети  Пантелеймон“ прие стотици поклонници  за своята 20-годишнина

Стотици поклонници дойдоха на празника на свети великомъченик и целител Пантелеймон в епархийския манастир над Смолян, кръстен на негово име. Стотици прекрачиха прага на едноименната църква и запалиха свещици. Смирено и почтително бяха на богослужението. Заедно произнесоха молитвите „Отче Наш“ и „Символът на вярата“. Един изпълнен с много вяра и благодат ден – 27 юли, отново стана показател за това какво е нужно на хората и защо е полезно да се почитат християнските празници.

Тържествената св. Литургия бе възглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивски митрополит Николай, който бе пристигнал заедно с духовници от Пловдивска света митрополия и митрополитския хор „Св. Апостол Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев. В богослужението участваха също изпълняващ длъжността игумен на манастира иконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, както и свещеници от Смолянска духовна околия.

Със сърдечни молитви и песнопения, с текстове от Светото Евангелие духовници, певци и богомолци заедно преживяха усещането за непосредствена Божия благодат, че са заедно за прослава на светия великомъченик, давал векове наред и сега придаващ надежда на вярващите, изцеление на душевни и телесни болки. Сякаш символично България бе в манастира с пристигнали от различни краища поклонници, някои с малки дечица, от Смолян, Пловдив, София, Плевен, Добрич, Бургас… Много от тях идват да благодарят вече за преминали страдания, за изцеление, за мир в душата, които са получили тук. Други – да се порадват и да се помолят на това свято място, манастирът свети Пантелеймон“, който бе въздигнат и осветен преди 20 години.

Красив бе моментът в края на Литургията, когато дечица, прегърнати от родителите си, получиха от епископ Арсений св. Причастие. След време те ще разберат тази благодат и ще са благодарни за ранното им въвеждане в храма и духовната полезност, която ще имат.

Отслужен бе празничен водосвет. Раздаден бе благословен обяд на всички присъстващи.

Докосваща сърцето бе проповедта на епископ Арсений за мъченичеството, подвига на страдалците и съвременния образ на християнина. Мъчения на хора и страдалчество е имало винаги в историята на човечеството, но след появата на Христос учениците му претърпявали всякакви страдания и нечовешка болка, което преди било невъзможно, само защото имали Неговата Божия сила като вярващи и предани но учението Му. Благодатта изпълвала душите им, защото са познали Истината. Благодатта, дарена от Христос, превъзмогва всяка болка. Един от тези страдалци е великомъченик и целител Пантелеймон, с който ни делят повече е от 1700 години, но примерът му е жив. С особена сила претърпява мъченията, а нямал 30 години. Бил убит и вместо кръв от тялото му потекло мляко.

Епископ Арсений направи паралел с днешния ни живот, в който не сме преследвани заради вярата си, но сме изложени на всякакви лукави примамки, труден, недуховен живот, без упование в Бога, забравяме, че душата е много повече от плътта, че Божията благодат дава сила и спасение, ако сме обърнати към Него и сме го приели в сърцето си. Но как да имаме и да съхраним в себе си Божията любов? Изповядвайки вярата, да разберем как може човек да стане добър, отговорен, честен, смирен, правдив, милостив, да стане личност. Това е съвременният образ на християнина, обобщи епископ Арсений, и пожела по молитвите на св. Пантелеймон Божията благодат да укрепява всички нас, да ни дава сила да издържим, да ни дарува това, което е полезно за нас.

По случай 20-годишнината от съграждането и освещаването на манастира епископ Арсений пожела на сестра-послушница Христина Бог да дарува на нея и на всички нейни съмишленици здраве, благодат и помощ Свише за спасение. Поздрави всички присъстващи с празника и пожела и занапред да се ползват с изобилната и щедра благодат на тази света обител.

Росица Примовска

Вирни се горе