Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в храм „Света Богородица” – Смолян, кв. Устово

Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист в храм „Света Богородица” – Смолян, кв. Устово

На 8 април 2022г. бе отслужено Малко повечерие с целия Богородичен канон и с целия акатист на Св. Богородица в едноименния храм в Смолян, кв. Устово Молитвеното последование, което се отслужва в петък на Петата седмица от Великия пост, бе представлявано от Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и Архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. В богослужбата участваха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Смолянска околия, енорийският свещеник Димитър Одаджиев и отците Васил Маджаров, Димитър Куцев и Димитър Петров.Църковните певци и хористите при храма украсиха песенно повечерието.

Богомолците съпреживяха радостта на псалмопевеца, прославяйки с едно сърце и с една уста Божията майка в посветения на нея храм, изграден от предците ни с любов и надежда. Истинско въодушевление завладя миряни и духовници, които изпяха след всеки стих възгласа „Радвай се невесто, неневестна!

В края на последованието епископ Висарион заяви, че хилядолетната църковна традиция по време на Великия пост насочва духовния ни взор към Божията майка, за да ни подкрепя. По думите му именно тогава изкушенията и нападките на лукавия са най-силни, за да ни смути и разколебае, и да ни накара да се откажем от Великопостния подвиг. Той призова Пресвета Богородица да ни огради и защити от злите намерения и лоши деяния и да ни бъде водител, помощник, закрилник и спасител в бурното житейско море.

Повечерието завърши с петохлебие, след което всички се поклониха пред иконата на Пресвета Богородица

Вирни се горе