Малко повечерие с Богородичен акатист – Първа статия в храм „Успение Богородично”-гр. Чепеларе

Малко повечерие с Богородичен акатист – Първа статия в храм „Успение Богородично”-гр. Чепеларе

На 22 март, в първата петъчна вечер на Великия пост, в началото на духовното пътуване към Пасха, боголюбиви християни се обърнаха за подкрепа към Божията Майка, помощница, учителка и пътеводителка.Под купола на храма, носещ нейното име,те почерпиха сили от майчиното й дръзновение и добродетелния й живот, който е пример за подражание.

Богослужението в чест на Пресвета Богородица възглави Негово Преосвещенство Смолянският епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит Николай и архиерйски наместник на Смолянска духовна околия в храм „Успение Богородично”- Чепеларе. В молитвеното последование Малко повечерие с Богородичен акатист- първа статия участваха секретарят на Архиерейското наместничество свещеноиконом Запрян Шиков, иконом Димитър Куцев,предстоятелят на храма отец Димитър Петров и свещеник Апостол Аролски.

Първата статия на Акатиста прочете епископ Висарион пред празнично украсената икона на Св. Богородица, а песнопенията изпълниха църковни певци и хористи.Присъстващите богомолци вдъхновено припяваха хвалебствените слова,с които величаеха Божията Майка:”Радвай се, невесто, неневестна”!Вечерната служба уважиха председателят на Общинския съвет Екатерина Петрова и зам.-кметовете на Общината г-жа Антоанета Аговска и г-н Стоян Кузмов.

След края на последованието архиереят се обърна към вярващите с искрено пастирско слово:”Хилядолетната ни църковна традиция всяка година в петъчните вечери на Великия пост насочва духовния ни взор към образа на Божията Майка, като ни напомня да я призовем за наша помощница в предстоящия ни нелек духовен подвиг”.Владиката поясни, че през този период изкушенията на лукавия са особено силни и той иска да ни откаже да извървим великопостния подвиг и да се отдадем на плътски живот.Сега подкрепата на Божията Майка ни е особено необходима, затова трябва да й се молим и да вярваме, че ще ни защити от нападенията на лукавия.Духовният пастир ни насърчи да вярваме в силата на майчината й молитва и в голямата й милост да ни предпази от скърби и беди, за да се представим чисти пред Христа.

След като предаде архипастирския и светителски благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай викарният епископ пожела на всички благодатни дни , леки и спасителни пости.А миряните се поклониха благоговейно пред иконата на Божията Майка.

Сийка КЕТЕВА

Alternativtext

Alternatie text

Alternative tet

Вирни се горе