Малко повечерие с Богородичен акатист, първа статия бе отслужено в с. Широка лъка

Малко повечерие с Богородичен акатист, първа статия бе отслужено в с. Широка лъка

На 3-ти март , петък от първата седмица на Великия пост, в храм „Успение Богородично” – с. Широка лъка бе отслужено Малко повечерие с Богородичен акатист, първа статия.Последованието възглави Негово Преосвещенство Смолянски епископ Висарион, викарий на Пловдивския митрополит и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С владиката съслужиха свещеноиконом Запрян Шиков, секретар на Архиерейското наместничество, протойерей Иван Марински, предстоятел на храма и иконом Димитър Куцев.

Песнопенията на акатиста бяха изпълнени от църковни певци, хористи и духовници.Службата уважи кметът на село Широка лъка Васил Седянков.

В храма, посветен на Божията майка, Преосвещеният епископ прочете първата статия от Богородичния акатист пред иконата на Пресвета Богородица. Присъстващите миряни, заедно с певците отпяваха припевите:” Радвай се,Невесто неневестна”.

След края на акатиста епископ Висарион се обърна със слово за Божията майка, която е наша помощница в предстоящия нелек духовен подвиг.Той предупреди, че през Великия пост изкушенията и нападенията на лукавия са особено силни, за да ни смути духовно, да ни отслаби, да ни отчае, да ни накара да се откажем от великопостния подвиг и да се отдадем на плътски живот. Поради това, заяви архиереят - имаме нужда от подкрепата на Света Богородица, чиито майчини молитви ще ни защитят от нападенията на лукавия, за да се представим чисти пред Христа, нейния син и наш Бог.

След службата владиката преподаде архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай и пожела на всички леки, благодатни и спасителни пости.

Сийка КЕТЕВА

Вирни се горе