Малката община Борино е лидер в млекопреработката с шест работещи мандри

Малката община Борино е лидер в млекопреработката с шест работещи мандри

Шест мандри работят в малката родопска община Борино. Всеки ден от далечното село тръгва готова продукция към големите градове в страната. На по-малко от 600 човека се пада по една мандра, което прави Борино първенец по брой на млекопрерабатвателните предприятия на глава от населението. Това обаче е само едната страна на погледа към общината, разположена в най-красивата част от Родопите. Обезлюдяването е най-голямата болка на кметът Мустафа Караахмед и макар, че в общинския център има гимназия, с всяка изминала година тя посреща все по-малко ученици.

Големите градове в страната, а и далечната чужбина поглъщат младите хора от този район и краят на този процес съвсем не е ясен, въпреки възможностите за развитие на туристическия бизнес.

Община Борино се състои от пет населени места, ние сме малка община. Основното предизвикателство пред общинското ръководство е преди всичко обезлюдяването, което върви със страшни темпове. За съжаление, младите хора, които завършват висшето си образование остават по големите градове, имаме голяма миграция и към чужбина. Другото предизвикателство е инфраструктурата. Мисля, че за тези години, в които управлявам общината почти сме решили основните проблеми. Всички места имат канализации, водопроводи, асфалтирани са на 90%. И също предизвикателство за което мислим в момента е развитието на туризма, който се очертава вече като основен поминък на населението в този район. Така накратко описа община Борино кметът Мустафа Караахмед.

Свива се дялът на земеделието

За съжаление в последно време дялът на земеделието постоянно спада. В предишни години в района са отглеждани картофи, но в момента всички домакинства гледат почти само за собствени нужди. „Имаме ферми занимаващи се с животновъдство, шест мандри работят на територията на Борино. Някои от тях са вече със затворен цикъл – от производството на млякото до преработката и готовата продукция. „Ако говорим за кравекомплексите – те имат по 500-600 крави. Две-три мандри изкупуват млякото, а другите разчитат на собствено производство. Отделно имаме и овцевъдство“, споделя Караахмед. В момента в мастните стопанства в цяло Борино няма 20 крави, а преди са били 1000-1500 глави.

Намаляват животните, намаляват и хората

И в това няма нищо чудно, не изчезват само животните, хората също намаляват драстично. В момента общината наброява 3500 човека, а само преди десетилетие жителите са били 5000. „Най-големият бич в Родопите сега е проблемът с обезлюдяването. Надяваме се в бъдеще да има някаква държавна политика за запазване на тези населени места“, казва още кметът. Той се надява да има данъчни облекчения за хората, живеещи в региона, пише Агрозона.бг

Вирни се горе