Магичното село Гела събра над 15 хиляди туристи и почитатели на гайдата

Магичното село Гела събра над 15 хиляди туристи и почитатели на гайдата

Депутатът д-р Даниела Дариткова откри гайдарското надсвирване, което се провежда за 11 –ти път

За 11-ти път магичното родопско село Гела събра над 15 хиляди души за националното гайдарско надсвирване и традиционният Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните около параклиса „Св.Илия” над селото.Мащабното събитие беше открито днес от депутата д-р Даниела Дариткова. „За мен чест и голяма радост да открия 11-тото традиционно гайдарско надсвирване тук в Родопите. Като родопчанин съм убедена, че живея в най-красивата планина в Европа, а защо не и в света.Надявам се, всеки от вас да си тръгне със същото убеждение и вдъхновен от преживяното”, каза в приветствието си народният представител. Д-р Дариткова подчерта още, че за да вървим напред като нация трябва да търсим и спазваме традициите и това което ни обединява, а не това което ни разделя. Поздрав към присъстващите отправи и областният управител инж.Димитър Кръстанов. Той посочи, че това е най-големият общобългарски събор, който се провежда в най-старото селище в Родопите, което е на над 2600 години.”Песента сгрява душата, а слънцето и огънят тялото”, посочи инж.Кръстанов и призова да си спомним за Калинка Драганова и д-р Димитър Герджиков, благодарение на които събитието е толкова популярно.

„Радостен съм, че като кмет на Смолян мога да ви поздравя с днешния празник, който е празник на българщината и на Родопите, каза пред присъстващите градоначалникът Николай Мелемов. Той поздрави организаторите , които са положили много усилия, за да подготвят събитието и пожела положителни емоции и да останат добри спомени от преживяното и видяното.

Председателят на Организационния комитет д-р Стефан Герджиков изрази радостта си, че за 11-та година в планината на Орфей ни събира магията на каба гайдата и родопската песен. Той пожела на присъстващите да се насладят на мелодията на гайдата и нейната обединителна сила.

Всички гости пожелаха успех на участниците и безпристрастност от страна на журито.

На откриването присъстваха още председателят на Общинския съвет Филип Топов, кметът на Широка лъка Васил Седянков и кметският наместник на Гела Христо Драганов.

Групата от Кюстендил , която участва в гайдарската надпревара специално благодари на полицейския инспектор от Широка лъка Никола Чакъров. Те са се били изгубили, а служителят на реда им е помогнал да стигнат до Гела.

В надсвирването, което се провежда в три възрастови групи, могат да участват всички изпълнители на каба гайда и джура гайда от цялата страна и чужбина. Допускат се за участие и камерни гайдарски състави от две до шест гайди. Участниците са оценявани от жури с председател: проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив и членове: Костадин Илчев и Георги Миховски.

След конкурсната програма до награждаването на победителите за всички желаещи да танцуват се провеждат уроци по танци с призив „Хайде на хорото” под ръководството на хореографа Русанка Бодурова

Утре, неделя, от 11.30 ч. официално ще бъде открит съборът и ще се отприщи народното веселие под звуците на родопски гайди и с вкуса на родопските чевермета, чийто аромат се носеше и днес по поляните.

Вирни се горе