Любопитни факти и новости при автомобилните гуми

Любопитни факти и новости при автомобилните гуми

Всеизвестен факт е, че гумите са кръгли и се въртят, че съществуват много видове и размери гуми, че те са основния фактор за устойчивостта на автомобила на пътното платно. Знаете ли обаче, за последните новости и факти от света на гумите, новите технологии разработвани от водещите производители на гуми като Continental, Michelin и Pirelli? Вижте повече

Continental

На автомобилното изложение във Франкфурт, Continental представи своята иновативна концепция за бъдещето на производството на гуми, наречена ContiGreenConcept. ContiGreenConcept е цялостна идея за т.нар. “устойчиво производство”, като от Continental твърдят, че поне 50% от суровините за производство на ContiGreenConcept ще са от възобновяеми източници или са рециклирани. Continental експериментира успешно с използването на рециклирани PET бутилки. Друга идея е тази за многократно използване на една гума. Става дума за т.нар. “регенерат” – протекторът да се сменя след определен пробег. Става въпрос за смяна на протектора във фабрични условия, в самата фабрика на Continental. Гумата ще има индикатор, поставен при първоначалната изработка, който ако бъде преминат – тя няма да подлежи на реновиране. Създадена е и система, която да следи максималният брой “регенерати” – до 3 пъти, след което гумата излиза от употреба.

Pirelli

"Pirelli и техните гуми за автомобили и джипове с естествен каучук и коприна, разработени и сертифицирани от Forest Stewardship Council (FSC), организация, която гарантира естественият произход на някои компоненти в гумите и екологичната съобразност при използванто им. В случая каучукът и коприната са предоставени от сертифицирани от FSC плантации, което гарантира тяхното екологично добиване и осигурено възпроизвеждане. Първите гуми Пирели, които ще се появят със сертификата и знака на FSC са моделът Pirelli P Zero. Предназачени са първоначално за новото BMW X5 xDrive45e Plug-in Hybrid, във вариант “спорт пакет”. За да е напълно “еко” цялото начинание, трябва да отбележим, че и производството на самият автомобил е въглеродно сертифицирано от BMW – от произхода на суровините, през транспорта, самото изграждане и асемблиране – до рециклирането (как ще бъде осъществено след 20 години, ако автомобилът попадне под моста в Горубляне не се уточнява :).

Ново означение за подсилени гуми – HL

Големите, мощни автомобили и джипове с електрическо и хибридно задвижване, на които им се налага да носят доста повече товар от своите конвенционални събратя с двигател с вътрешно горене, наложиха създаването на нов стандарт за гуми с подсилен борд. Тези автомобили не се отличават от аналогичните бензинови и дизелови модели по своя размер. Това не позволява вграждането на по-големи гуми. Решението е едно – по-товароподемни гуми със същите размери. В отговор на тези нови изисквания, Continental създава първите гуми за коли и гуми за джипове с новия индекс HL. Със същото налягане, в зависимост от предписанията на производителя, всички зимни, летни и всесезонни гуми с индекс HL имат значително по-голяма товароподемност от гумие със стария стандарт XL. Първите HL гуми ще се произвеждат само за първоначално вграждане (OE), като с времето се очаква да се появят и на свободния пазар.

Michelin

Радиочестотната идентификация (англ. Radio-Frequency IDentification, RFID) не е толкова нова технология, но за сметка на това използването й от Michelin в гумите ще се случи в практиката, а не само експериментално. RFID представлява технология, при която малък чип е прикрепен към продукта, а специални сензори и устройства могат да “прочетат” съдържанието на чипа от разстояние. Michelin заявява, че до 2023 г. всички гуми за автомобили и джипове, които произведе (без значение летни, зимни или всесезонни), ще имат вграден RFID чип с уникален идентификатор на гумата. Така гумите ще могат да се проследят от производството им, през целия експлоатационен период, до фазата за рециклиране. От Michelin очакват тази технология да има съществен принос към т.нар. “предсказуема поддръжка” – когато е необходимо, а не планово и периодично.

Още любопитни факти и новини за гуми, може да прочетете на Supergumi.BG

Вирни се горе