Лятото е щастливо време – особено за децата! Ваканция е!

Лятото е щастливо време – особено за децата! Ваканция е!

През летните ваканции много ученици от началните училища в област Пазарджик вземат участие в планинските скаутски лагери в Пампорово, организирани от туристическа агенция ИПАЛ - Пазарджик.

Лагерната програма включва различни вълнуващи преживявания. В една от вечерите децата имат възможност наживо да се докоснат до музиката на Родопа планина и да видят отблизо какво представлява музикалният инструмент родопска каба гайда.

Млади гайдари правят тази музикална вечер незабравима за всички.

Кои са тези момчета?

Иван Желязков от село Соколовци е само на 14 години, но от 6-годишен свири на гайда и оттогава непрекъснато има сценични изяви - солови и със състава. Негов учител и до момента е Атанас Тодоров – ръководител на Гайдарски състав Момчиловци.

Секретарят на читалище „Светлина” в село Момчиловци, Васка Мавродиева, благодарение на чиято организация и помощ децата от Пазарджик могат да чуят гласа на Родопа, казва за младия талант: „Иван порасна пред очите ни. Порасна, научи се да свири, работлив е и с огромно сърце! Вече 25 години над 50 деца започнаха да се учат да свирят при ръководителя на гайдарския ни състав, Атанас Тодоров. Ние сме щастливи хора, защото при нас стават уникални гайдари, сърцати хора, успяващи в професията си, а вече и страхотни родители с прекрасни семейства. Срещите, участията, общуването им с различни хора от различни общности ги прави по-уверени, отговорни, силни и успяващи.”

Станислав Тодоров е на 15 г. и е от село Момчиловци. Той също има дълъг опит в състава и на сцената.

Стилян Драгнев е на 19 г. и е от село Соколовци. Той живее в Смолян и свири в уникалния състав 101 КАБА ГАЙДИ с ръководител Костадин Илчев.

Младите гайдари правят на всички свои слушатели скъп дар – те пазят и предават на поколенията музиката на красивата и мистична Родопа планина, музиката, която родопчани носят в сърцето си.

ГИНКА МИЛОВА

На снимката от ляво на дясно: Иван Желязков и Станислав Тодоров

Вирни се горе